Milíciák és terrorista erők elleni egységes fellépésről tárgyalt Hercog az Emírségekben

Isaac Herzog izraeli elnök és Mohammed bin Zájed Ál Nahján koronaherceg megbeszélést folytat Abu-Dzabiban 2022. január 30-án – Fotó: GPO

Fegyveres milíciák és terrorista erők elleni egységes fellépésről tárgyalt Jichák Hercog izraeli államelnök Mohamed bin Zájid Ál Nahajan koronaherceggel az Egyesült Arab Emírségekben – jelentette a Jediot Aharonot című izraeli újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Hercog – aki az izraeli államfők közül elsőként látogatott el az emírségekbe – több mint kétórás, “meleg és szívélyes” megbeszélést folytatott a trónörökössel az abu-dzabi elnöki hivatalban.

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan megköszönte az izraeli elnök kiállását az emírségekben nemrégiben végrehajtott, halálos kimenetelű dróntámadással szemben.

“Ez az álláspont megmutatja a regionális stabilitást fenyegető veszélyekről alkotott közös nézetünket” – mondta az Egyesült Arab Emirátusok de facto uralkodója.

“A találkozó azt üzeni az egész régiónak, hogy fennáll a béke és az együttélés alternatívája, Ábrahám fiai és lányai békésen élhetnek együtt az emberiség javára” – nyilatkozott Hercog a megbeszélésekről.

“Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy teljes mértékben támogatjuk az Önök biztonsági igényeit, és minden formában és nyelven elítéljük a szuverenitásuk elleni, terrorista csoportok által elkövetett támadásokat” – mondta Herzog, utalva a két héttel ezelőtt Abu-Dzabi repülőterének közelében végrehajtott, három emberéletet kioltó és sokakat megsebesítő dróntámadásra.

“Ez az álláspont megmutatja közös nézeteinket a regionális stabilitásról és a békét fenyegető veszélyekről, különösen a milíciák és a terrorista erők jelentette veszélyekről, valamint azt is, hogy egyformán értjük a velük szembeni határozott kiállást” – hangsúlyozta válaszában az arab vezető.

“A béke segítségével az Egyesült Arab Emírségekben, Izraelben és a tágabb régióban erőforrásokat és lehetőségeket állíthatunk nemzeteink szolgálatába, és utat nyithatunk egy jobb holnap felé” – tette hozzá a koronaherceg.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael 2020 őszén, amerikai közvetítéssel normalizálták kapcsolataikat az Ábrahám-egyezménynek nevezett, Izrael és több arab állam közötti diplomáciai megállapodás részeként.

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan jelentős történelmi váltásnak nevezte ezt az egyezményt, és kifejtette, hogy a megállapodás megnyitotta az utat a partnerség megerősítése felé, különösen a technológia, az innováció, az egészségügy és az energiaipar területén.

Hercog látogatása során találkozik az emírségek kicsiny, de növekvő zsidó közösségének tagjaival, és hétfőn meglátogatja a dubaji világkiállítást is, ahol Izrael ezen a napon rendezvénysorozatot tart pavilonjában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.