Példátlan hadgyakorlat kezdődött a Perzsa-öbölben

Példátlan hadgyakorlat kezdődött a Perzsa-öbölben

Nagyszabású tengeri hadgyakorlat kezdődött a Perzsa-öbölben az Egyesült Államok vezetésével, amelyen első alkalommal vesz részt Izrael is olyan országokkal együtt, mint például Szaúd-Arábia és Omán, amelyekkel semmilyen diplomáciai kapcsolata nincs – ismertették szerdán hírügynökségek.

A Nemzetközi Tengeri Gyakorlat 2022 (International Maritime Exercise 2022 – IMX) nevű manővert a jemeni polgárháború körüli feszültségek kiéleződése közepette tartják, annak nyomán, hogy az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők rakétatámadásokat intéztek az Egyesült Arab Emírségek ellen.

Izrael 2020-ban amerikai közvetítéssel normalizálta diplomáciai kapcsolatait az emírségekkel és Bahreinnel, ami részben arra vezethető vissza, hogy ezek az országok osztoznak Iránnal kapcsolatos aggodalmaikban. Az első közös hadgyakorlatot tavaly novemberben tartották.

Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy a zsidó állam is részt vesz az IMX hadgyakorlaton. Az amerikai haditengerészet tájékoztatása szerint az Izraellel szintén semmilyen kapcsolatban nem lévő Kuvait és Katar távol maradt.

Bahreinben van az amerikai ötödik flotta főparancsnoksága, illetve meghatározott ügyekben ott működik az úgynevezett középső parancsnokság (Centcom) is, amely az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányítja.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szerdán Bahreinben tárgyalt. Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető biztonsági együttműködési megállapodást készül aláírni a bahreini vezetéssel. Hírügynökségek megjegyzik, hogy Ganz az izraeli légierő egyik szállítógépén érkezett Manamába. Ez volt az első alkalom, hogy a zsidó állam  védelmi minisztere Bahreinbe látogatott, és eddig még arra sem volt példa, hogy izraeli katonai gép érkezett volna a szigetországba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.