A The Times of Israel beszámolója szerint az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség tagjai egyre nagyobb számban vásárolnak befektetésnek és hétvégi nyaralónak lakásokat, földeket Ciszjordániában az izraeli árak töredékéért.

Egyre többen utaznak közülük a hétvégére Nabluszba, Jerikóba, vagy az új arab városba, Rawabiba, hogy ott tágas, újonnan épült ingatlanokban kipihenjék az Izraelben eltöltött hét fáradalmait. A lap szerint második – hétvégi – otthonaik 40%-a a csak a Palesztin Hatóság igazgatta A, 60%-a pedig Izrael által ellenőrzött C, telepes övezetben, vagy a Hatóság és Izrael közös felügyelete alatti B zónában található.

Legnépszerűbb körükben a Jericho Gate nevű projekt, amelyet Jerikó szélén építenek; Rawabi, az első tervezett, “zöld mezős” palesztin város Ramallahtól északra; Tulkarem és Jenin, az Amerikai Egyetem campusainak otthona, ahol a hallgatók majdnem fele izraeli arab; és Rafidia negyed Nablusban.

A lap szerint nem mindenki lakik ott, vagy küldi nyaralni, pihenni családtagjait Ciszjordániába, sokan befektetésnek veszik az ingatlanokat, majd kiadják azokat a helyi palesztinoknak.

Izraelben a lakhatási költségek, és a lakások árai az egekben szöktek az elmúlt 15 évben, Tel-Avivban egy három hálószobás lakás legalább 4 millió sékelbe (1,25 millió dollárba) kerül. Az arab Názáretben egy három hálószobás otthon átlagosan 1,1 millió sékel (346 000 dollár) körül elérhető – s ez tel-avivi mércével mérve olcsó, de a Nablushoz vagy Jeninhez képest méregdrága.

Ciszjordánia központjában, Jeninben, Tulkaremben és a környék falvaiban 50 000 sékelbe (16 000 USD) kerül egy dunam (kb. 1 hold) mezőgazdasági terület, s mindössze néhány percre Ramallahtól, Rawabiban egy 120 négyzetméteres lakás mindössze 300 000 sékel (94 000 USD).

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.