Izraeli kommandósok végeztek három palesztin fegyveressel

Az izraeli hadsereg egyik különleges kommandójának tagjai Ciszjordániában agyonlőttek három, terrortevékenységgel gyanúsított palesztin fegyverest kedden – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet kedden.

A lap szerint az izraeli biztonsági erők hosszan tartó hajtóvadászat után két, palesztin rendszámú civil járművel, köztük egy palesztin taxival Nabluszban megállásra késztették a palesztin terroristák autóját, majd heves tüzet nyitottak rájuk és megölték őket, néhány órával a tervbe vett újabb támadásuk előtt.

A három palesztin az utóbbi időkben nem otthonukban aludtak, hanem különböző búvóhelyek között mozogtak, és elfogásukkor is töltött M-16-os gépkarabélyok voltak náluk. Az izraeli hadsereg titkosszolgálati értesülése szerint kedd estére újabb lövöldözést terveztek izraeli célpontok ellen.

A csoport az elmúlt hetekben – legutóbb múlt szerdán – hat alkalommal hajtott végre fegyveres támadást Ciszjordánia északi részén izraeli települések és katonai járművek ellen, de ezek az akciók nem szedtek áldozatokat. A csoport negyedik tagja még szabadlábon van.

Az al-Aksza Mártírok Brigádjai nevű palesztin fegyveres szervezet részvétét fejezte ki a megölt palesztinok családjainak, és közölte: mindhárom férfi aktív tagja volt alakulatuknak, és vérbosszút fogadtak halálukért.

Beni Ganz védelmi miniszter gratulált az izraeli katonáknak a palesztin fegyveresek megöléséhez. A Palesztin Hatóság (PH) külügyminisztériuma úgy minősítette az esetet, hogy “kivégzés” történt, a PH kormánya pedig közölte, hogy “nemzetközi vizsgálatot követel az izraeli hadsereg katonáinak Nabluszban elkövetett bűntette miatt”. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet mártíroknak nevezte a lelőtt palesztinokat, és sajnálatát fejezte ki halálukért.

Nem sokkal a kommandós leszámolás után egy izraeli zsidó a taxijával üzleti célból behajtott Nabluszba, ahol fiatal palesztinok rátámadtak, s megpróbálták meglincselni. Sikerült épségben visszatérnie izraeli területre, de autója súlyosan megrongálódott.

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta, és azóta ellenőrzése alatt tartja a többségében palesztinok lakta Ciszjordániát és benne Kelet-Jeruzsálemet. Szintén 1967-ben szerzett fennhatóságot az 1948 és 1967 között Egyiptomhoz tartozó Gázai övezet felett, melyet 2007 óta az iszlamista Hamász terrorszervezet ural.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.