A palesztin ENSZ-nagykövet “apartheiddel” vádolta meg Izraelt

Rijad Manszur, a palesztinok ENSZ-nagykövete – Fotó: képernyőkép / ENSZ web tv

“Apartheiddel” vádolta meg Izraelt helyi idő szerint szerdán este a palesztinok ENSZ-nagykövete, aki a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) elmondott beszédében felszólította a tagországokat, hogy tegyenek lépéseket a palesztinok hátrányos megkülönböztetése ellen.

Rijad Manszur – akinek a szavait az Arabnews szaúdi hírportál is idézte – leszögezte: bár Izraelt vélhetően megbotránkoztatja az “apartheid” kifejezés, a világnak az izraeli kormány palesztinokkal szembeni fellépésén kellene megbotránkoznia.

Lehet, hogy a BT “még nem készült fel e szóra, de az apartheid a palesztinok számára jó ideje az a valóság, amelyben élnek” – fogalmazott Manszur, hozzátéve, hogy Izrael elítélése nem elég, és tetteket sürgetett.

Izrael ENSZ-nagykövete nem reagált a vádakra, ellenben felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy minősítse a Hamasz palesztin iszlamista szervezetet terrorszervezetté. Gilad Erdan leszögezte: a Hamász célja Izrael teljes megsemmisítése, és ezért szándékosan vesz célba civileket is.

Az Arabnews hozzáteszi, hogy az ülés után Erdan bírálta az “apartheid” kifejezést, közleményében pedig úgy vélte, a szót a palesztinok és emberi jogi szervezetek abból a célból használják, hogy megkérdőjelezzék Izrael demokratikus berendezkedését.

A Biztonsági Tanács szokásos havi ülését eredetileg zártra tervezték, de az utolsó pillanatban nyílt ülésen bocsátották vitára az izraeli-palesztin konfliktus megtárgyalását. Az erről szóló döntést a BT egyik állandó tagja, az ülést levezető Oroszország hozta meg. Egyoldalúan.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.