Több ezren tüntettek Tel-Avivban Ukrajna orosz megtámadása ellen

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Több ezren tüntettek szombat este Tel-Aviv belvárosában Ukrajna szabadságáért, az orosz invázió ellen – jelentette a helyi média.

A Tel-Aviv belvárosában, a Habima színháznál gyülekező, és a Rotschild sugárúton végigvonuló demonstrálók közül sokan Ukrajnából vándoroltak be régebben Izraelbe. Ukrán, orosz és héber nyelven fogalmazták meg magasra tartott tábláikat, és kiabálták Putyin-ellenes szlogenjeiket.

“Nem nézhetjük tétlenül, ahogy Putyin megszállja Ukrajnát Európa szívében, gyilkol és elfoglal egy demokratikus országot” – írták a szervezők az ukrán nagykövetséggel kapcsolatban álló, Ukrajna izraeli barátait tömörítő Facebook-oldalon a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint.

Ukrajna tel-avivi nagykövetsége katonákat toboroz, akik önként csatlakoznak az Oroszország elleni harchoz. Izraelben sok ezer Ukrajnából származó polgár él, akik átestek katonai kiképzésen, ugyanis 18 éves kortól kötelező a lányoknak 2, fiúknak közel 3 éves katonai szolgálat, és az idősebb korban érkezőket is besorozzák, életkoruktól függően, általában csak néhány hónapos alapkiképzésre.

- Hirdetés -

A nagykövetség szombaton kiadott hivatalos közleményében az áll, hogy akit érdekel, az adatait elküldheti, és az ukrán követség képviselői értesítik a további teendőkről.

Izrael korábban Kijevből Lvivba átköltöztetett nagykövetségi dolgozóinak nagy része Jair Lapid izraeli külügyminiszter rendelkezésére szombattól Lengyelországban tölti az éjszakákat, de nappal visszatérnek Ukrajnába segíteni a menekülőknek. Egy, a határ lengyel oldalán lévő szállodában helyezik el őket, így próbálják védeni személyes biztonságukat.

Az elmúlt három napban mintegy 1500-2000 izraeli állampolgár hagyta el Ukrajnát a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet szerint. Még mindig több ezren vannak az országban, és sokan közülük jelenleg útnak indulni sem tudnak az utakon tapasztalható dugók, az üzemanyaghiány, vagy a bombázás veszélyei miatt.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?