Az Egyesült Államok Képviselőháza jóváhagyta a Vaskupola elfogórakéták finanszírozását

A törvényhozók 1 milliárd dolláros költségvetést hagytak jóvá az elfogórakéták finanszírozására Izrael éves biztonsági segítségnyújtási költségvetésének részeként. A lépést a Szenátus jóváhagyására terjesztik elő.

Az Egyesült Államok Képviselőháza csütörtökön jóváhagyott 1 milliárd dollárt az izraeli Vaskupola (Iron Dome) rendszer elfogórakétáinak finanszírozására, Izrael 3,3 milliárd dolláros éves biztonsági segítségnyújtási költségvetésének részeként. A végrehajtáshoz még szükséges lesz a Szenátus jóváhagyása. A pénzügyi segítség része az Egyesült Államok 2022-es másfél billió dolláros költségvetésének. 

Szeptemberben a Kongresszust irányító Demokrata Párt belső vitája és a párt progresszív szárnyának nyomására kivették a költségvetési törvényből az elfogórakéta-arzenál megújítását szolgáló finanszírozást. Két nappal később a Kongresszus mégis elsöprő többséggel, 420 szavazattal 9 ellenében jóváhagyta a légvédelmi rendszer finanszírozását szolgáló, új javaslatot. Októberben azonban a szenátus elhalasztotta az újabb szavazást a rakétafinanszírozási javaslatról, miután Rand Paul republikánus szenátor ellenezte azt. A Vaskupola légvédelmi rendszer beemelése az átfogó költségvetésbe, majd annak elfogadása lehetővé tette a szenátusban az elfogók rakétákról szóló egyéni szavazás megkerülését, így annak késleltetését.

Izrael éves segélyének részeként félmillió dollárt rakétavédelmi kiadásokra utalnak át, az Obama- és a Netanjahu-kormány közötti, 2015-ben aláírt megállapodás alapján. A hónapokig tartó tárgyalások után létrejött egyezmények 38 billió dolláros költségvetést tartalmaznak Izraelnek nyújtott katonai segítségnyújtásra tíz évre, valamint megállapodást arról, hogy ebben az évtizedben Izrael nem kér további támogatást a rakétavédelmi rendszerre. A Kongresszus a maga részéről köteles minden évben jóváhagyni a megállapodás szerinti finanszírozást.

A költségvetés részeként a Képviselőház jóváhagyta 219 millió dollár átutalását a Ciszjordániában és Gázában élő palesztinoknak is a Gazdasági Támogatási Alapon keresztül, valamint 40 millió dollárt a palesztinok biztonsági segítségére – ez a legmagasabb összeg, amit 2015 óta ígértek nekik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.