Újra együttműködhet Törökország és Izrael

Herzog és Erdogan a török ​​elnöki palotában, 2022. március 9. – Fotó: Haim Tzach / GPO

Törökország kész együttműködni Izraellel az energiabiztonság területén – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet Jichák Hercog izraeli államfő törökországi látogatását követően tartottak szerdán Ankarában.

Erdogan jó lehetőségnek mondta a találkozót arra, hogy újraélesszék a korábbi együttműködést az energiatermelés területén. Utalt a Földközi-tenger és a Fekete-tenger talapzatán végzett török fúrásokra és szeizmikus feltárást végző hajók tevékenységére is.

Ankara már korábban jelezte, hogy a két ország együttműködhetne az izraeli földgáz Európába szállításában, amely már 20 évvel ezelőtt is felmerült javaslatként. A Földközi-tenger földgázkészletei enyhíthetnék Európa orosz földgázfüggőségét, különösen azt követően, hogy az Ukrajna elleni orosz háború nyomán számos európai vezető vetette fel az EU kiszolgáltatottságának csökkentését.

A kétoldalú találkozón a török elnök ismertette izraeli partnerével a török álláspontot a palesztin kérdéssel kapcsolatban is. Hercog kijelentette, hogy két országnak meg kell tudnia állapodni abban, hogy nem mindenben fognak egyetérteni. „De arra fogunk törekedni, hogy nézeteltéréseinket a közös tisztelet és jó szándék alapján próbáljuk megoldani, (…) közös jövőnket szem előtt tartva” – fejtette ki az izraeli államfő.

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatok az elmúlt években egyre feszültebbé váltak a palesztin területek státusza, illetve a Gázai övezetet kormányzó iszlamista Hamasz terrorszervezet ankarai támogatása miatt. A diplomáciai kapcsolatok mélypontja 2018-ban volt, amikor a két ország kölcsönösen kiutasította egymás nagyköveteit.

Erdogan hangsúlyozta, hogy Hercog látogatása, amely 2008 óta az első hivatalos izraeli elnöki vizit Törökországban, fordulópontot jelent a két ország kapcsolatában. „Közös célunk, hogy újraindítsuk a kétoldalú politikai párbeszédet” a közös érdekek mentén – mutatott rá Erdogan az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.