Izrael kilencedik a világ boldogság listáján

Légi felvétel a tel-avivi tengerpartról – Fotó: Barak Brinker / Tel Aviv-Jafo Városháza

Izrael lett a világ kilencedik legboldogabb országa az éves World Happiness Report szerint, mindössze egy ponttal, de megelőzte Norvégiát, és Új-Zélandot is – írja a The Jerusalem Post.

Mi itt egyre boldogabbak vagyunk a növekvő árak és megélhetési költségek ellenére, helyezésünk meredeken emelkedik: 2021-ben még csak a 11., és 2020-ban csak a 14. helyet szereztük meg.

Alapvetően idén is a skandináv országok uralták az élbolyt, és Finnország immáron ötödik éve a világ legboldogabb országa. A második helyen Dánia végzett, mögötte Izland, a negyedik Svájc, melyet Hollandia és Luxemburg követ, majd az északi államok, Svédország és Norvégia következik. A lista végén, a tavalyival megegyező helyen Afganisztán futott még.

És minek alapján mérik boldogságunkat? Figyelembe veszik a GDP-t, a társadalmi összterméket, azt, hogy mennyire támogatja az egyént a társadalom, ha bajba jut, fontos még a várható élettartam, az életmódválasztás szabadsága, a nagylelkűség és a korrupció.

Magyarország idén az 51. helyen végzett.* 

Idén tizedszer adta ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (UN Sustainable Development Solutions Network) a Világ Boldogság Jelentését (World Happiness Report).

*korábban az 53. helyen állt (javítva 2022.3.19)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.