A palesztin államiságról tárgyalt a palesztin elnök és Jordánia királya

A Palesztin Állam létrehozásának lehetőségeiről tárgyalt Ramallahban hétfőn Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság (PH) elnöke és II. Abdallah jordániai uralkodó – jelentette a ynet hétfőn

A Ramallah kormányzati negyedében, a Mukatában egy időben tartották a találkozót az izraeli hatoldalú közel-keleti külügyminiszteri csúcstalálkozóval, melyen Jordánia és a PH nem képviseltette magát, de jelen volt Izrael és négy arab állam mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is.

Az izraeli médiában korábban megjelent értesülések szerint Jeruzsálem megpróbálta biztosítani Jordánia külügyminiszterének részvételét is a Negev-csúcson, azonban ez nem sikerült.

A Palesztin Hatóság kormányzati központjában megtartott találkozón Abbasz hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak és Jordániának közösek az érdekei és az aggodalmai, valamint azonosak a reményeik is.

- Hirdetés -

Abdallah király leszögezte: Jordánia mindig a palesztin néppel marad, melynek jogait minden kihívás ellenére támogatni kell. Kijelentette, hogy a térség nem fog biztonságot és stabilitást élvezni a palesztin kérdés igazságos, kétállami megoldáson alapuló lezárása nélkül.

Abdallah hangsúlyozta, hogy le kell állítani minden egyoldalú lépést, főleg Jeruzsálemben, mert szerinte az egyoldalú lépések meghiúsítják a béke álma beteljesülésének lehetőségét.

Abbasz elnök vasárnap este Ramallahban fogadta Antony Blinkent. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint arról értesítette, hogy a Palesztin Hatóság visszavonhatja Izrael elismerését, és leállíthatja a biztonsági együttműködést Jeruzsálemmel, mert a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Központi Bizottsága (KB) februárban elfogadta e lépéseket, noha a PH-nak még nem kell végrehajtania a döntést.

Az izraeli telepesek folyamatos tevékenysége, a palesztinokkal szembeni erőszak és a Jeruzsálemben, az al-Aksza mecsetnél történő incidensek arra késztethetik a Palesztin Hatóságot, hogy végrehajtsa a PFSZ KB döntéseit – jelentette ki Abbasz.

“Az izraeli egyoldalú akciók folytatása a közeljövőben a határozat végrehajtásához vezet” – mondta Abbasz Blinkennek. “Ami Palesztinában történik, arról nem lehet hallgatni” – tette hozzá a palesztin vezető.

Izrael és a palesztinok között 2014 óta szünetelnek a béketárgyalások, melyek célja, hogy a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében megteremtse az önálló palesztin államot Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

- Hirdetés -