A palesztin-izraeli békefolyamatról és biztonsági kérdésekről egyeztetett II. Abdallah és Jichák Hercog

Az izraeli-palesztin békefolyamatról, a térséget érintő biztonsági kérdésekről és a ciszjordániai iszlám szent helyekről egyeztetett ammáni látogatásán Jichák Hercog izraeli államfő II. Abdallah jordániai uralkodóval – adta hírül csütörtökön a Petra jordániai állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a király rámutatott a régió nyújtotta gazdasági lehetőségekre, ám kiemelte, hogy a palesztinok nélkül nem képzelhető el a térség fejlődése, a fellendülés előfeltétele pedig a béke és a stabilitás. Hozzátette: a feleknek tartózkodniuk kell minden, e békét veszélyeztető “egyoldalú lépéstől”.

“A palesztin-izraeli konfliktus túl régóta tart, az erőszak pedig csak szítja a szélsőségességet” – fogalmazott a király.

Jordániában nagyszámú palesztin él, a jeruzsálemi zavargások pedig destabilizálhatják a királyságot is – mutatott rá a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap.

Izrael és a palesztinok között 2014 óta szünetelnek a béketárgyalások, melyek célja, hogy a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében megteremtse az önálló palesztin államot Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

A jeruzsálemi al-Aksza mecsetre – az iszlám egyik szent helyére – kitérve II. Abdallah hangsúlyozta: a hatóságoknak semmiképpen nem szabad megakadályozniuk a közelgő ramadán idején az itt tartandó közösségi imákat, s gondoskodnia kell a hívők biztonságáról is.

Jeruzsálem státuszával kapcsolatban leszögezte: meg kell őrizni a város jogi és történelmi status quo-ját.

A Jordánia és Izrael között 1994-ben megkötött békeegyezmény a jordániai királyt nevezte ki a jeruzsálemi iszlám szent helyek védnökének, így rendre diplomáciai feszültséget okoz, amikor biztonsági okokból lezárják az al-Aksza mecsetet, vagy korlátozzák az imádkozók bejutását.

Az izraeli elnök megköszönte a jordániai kormány részvétnyilvánítását a keddi, Tel-Avivban elkövetett fegyveres támadás kapcsán, amelyben egy palesztin fegyveres öt embert lőtt agyon.

Hercog irodája emellett közleményben kiemelte, hogy a két országnak közösen kell felvennie a küzdelmet a terrorizmus minden formája ellen, az elnök pedig emlékeztetett arra, hogy áprilisban a Ramadan mellett a zsidók a Peszachot, a keresztények pedig a Húsvétot fogják ünnepelni, s fokozott elővigyázatosságra intett, őrizendő az ünnepek békéjét.

Az egyeztetésen részt vett Ajman Szafadi jordániai külügyminiszter is.

Izrael és Jordánia 1994-ben kötött békét, és azóta szoros a biztonsági együttműködésük. A kapcsolatok az elmúlt évtizedben némileg megromlottak, részben a jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél történt incidensek, részben az izraeli települések terjeszkedése miatt a Jordániától 1967-ben visszafoglalt Ciszjordániában. 

A The Times of Israel című újság emlékeztetett arra, hogy március elején Naftali Bennett izraeli miniszterelnök titkos találkozón már felkereste Ammanban II. Abdallah királyt; három éve ez volt az első magasszintű egyeztetés a két ország között, ezt követően pedig Jaír Lapid izraeli külügyminiszter is a jordániai fővárosba látogatott.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.