A hadsereg, a rendőrség és a Sabak a média ellen: a tel-avivi üldözés valóságshow-vá vált

Az IDF, a rendőrség és a Sabak ma (pénteken) szokatlan felhívást intézett a médiához, amelyben élesen bírálták azt a módot, ahogyan tegnap este a Tel-Avivban történt terrortámadásról tudósítottak.

“Az a tény, hogy a támadás helyszínét nem zárták le azonnal, sajnos olyan tévéműsorokra emlékeztető médiaviselkedéshez vezetett, amelynek semmi köze egy biztonsági incidensről szóló tudósításhoz” – áll a biztonsági erők közleményében. “Egyes médiacsatornák – cenzúra és önkritika nélkül – igazi valóságshow-vá varázsolták a terrorista üldözését.”

A közlemény szerint a terrorista üldözéséről szóló tudósítások “a különleges egységek harcosainak arcát, működési módokat, fegyvereket és felszereléseket” is nyilvánosságra hoztak.

A három szervezet kijelentette: “A riporterekhez és a forgatócsoportokhoz intézett többszöri kérésünk ellenére olyan dokumentumok kerültek a nyilvánosság elé, amelyek valós veszélyt jelentettek a biztonsági erőkre és minden bizonnyal a médiára is. Megengedhetetlen, hogy az újságírók jóváhagyás nélkül közelről kövessék a különleges és titkos erők tevékenységét, veszélyeztetve ezzel a hadműveletet és magukat a haderőket. Ugyanakkor tanúi lehettünk annak is, hogy megalapozatlan – sőt, egyes esetekben téves – információk visszhangzottak aggasztóan növekvő mértékben, olyanok, amelyek pánikot szíthatnak a nyilvánosságban és ronthatják Izrael Állam ellenálló képességét.”

“Teljes mértékben megértjük a média szerepét és jelentőségét egy demokráciában, és teljes értékű partnernek tekintjük magunkat abban, hogy segítsük a megbízható információk valós időben történő közlését, tekintettel a nyilvánosság kötelességére és megismerési jogára” – áll a közleményben.

A három testület azonban közölte: “Úgy gondoljuk, hogy a médiának le kell vonni a tanulságokat bizonyos korlátozásokkal kapcsolatban, amelyeket a valós idejű biztonsági incidens helyszíneinek tudósítása során alkalmazni kell.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.