13 tonnás izraeli adomány Ukrajnába

Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet (b) és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az Ukrajnának felajánlott izraeli segélyszállítmány átadásán a segélyszervezet biatorbágyi raktárában 2022. április 11-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt küld Izrael Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével, a tartós élelmiszert és higiénés szert magába foglaló adomány nagy részét Kárpátaljára, kisebb részét Lemberg városba szállítják.

A 13 tonnás segélyszállítmány hétfői átadásakor Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetet mondott a segélyszervezet támogató közreműködéséért. Izrael a háború elhúzódásával további segélyszállítmányokat tervez küldeni Ukrajnába, és azokat illetően is számít a szervezet segítségére – olvasható a nagykövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nagykövet közölte azt is: múlt pénteken landolt Debrecenben az a charter légi járat, amely összesen 12,5 tonna orvosságot, gyógyszerkészítményt és orvosi eszközt szállított Izraelből Magyarországra, majd a szállítmányt a lehető leggyorsabban Lembergbe vitték. Ezek az orvosságok, gyógyszerkészítmények és orvosi eszközök nemcsak az izraeli mobil kórház ellátását célozzák, hanem bőségesen jutott belőle azoknak a helyi ukrán kórházaknak is, amelyek szükséget szenvednek különböző felszerelésekben.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta: a nagykövetség kereste meg a szervezetet a segélyszállítmány Ukrajába juttatása miatt. Az ezer csomagnyi adomány biatorbágyi átvétele után annak nagyobbik részét Kárpátaljára szállítják, ahol magyar és ukrán munkatársaik szétosztják a közösségi szállásokon tartózkodó lakosok között. Kárpátalján mintegy 150 ilyen szállás van, de napról napra nő a számuk – tette hozzá.

Az adomány kisebbik részét Lembergbe viszik, ahol a főként az ortodox egyház által biztosított szállásokon meghúzódó lakossághoz juttatják el az élelmiszert.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.