Kié a zsidóság?

Joaz Hendel kommunikációs miniszter írása a Facebook oldalán

Olvassuk az ünnepre Yoaz Hendel kommunikációs miniszter szavait:

Nincs szükségem olyan zsinagógára, ahol zsidókat bojkottálnak, mert az nem igazi zsinagóga.

Izrael népének zsinagógáiban nem a szerint vannak felosztva az emberek, hogy Bibi pártján vagy ellene vannak, és biztos, hogy nem pártok szerint.

A judaizmusnak nem kell kósersági bizonyítvány, csak mert azt egyes üzletelők haszonszerzésre használják, mert ez egyáltalán nem kóser.

- Hirdetés -

Nincs semmi zsidóság a személyiségimádásban, a lopásban, a tagadásban, a garanciák ígérgetésében, ez csak olcsó politika, ahogy a pogányok csinálják (nem a színvonalas pogányok).

Nincs zsidóság a szív megkeményítésében a betérők, Onkelosz, Ruth vagy bárki felé, aki nem ortodox felekezeti betéréssel tért be a zsidóságba.

A testvérgyűlöletben sincs zsidóság. Ezt a trükköt más nemzetek találták ki, amelyek összeomlottak, és mi magunk is súlyos árat fizettünk miatta.

Nincs judaizmus a Tórában liszt nélkül, vagy olyan ember és hely közötti micvákban, ahol nincsenek meg a micvák ember és felebarátja közt.

Nincs zsidóság a katonai szolgálat ellenzésében.

És természetesen nincs üres szekér a telivel szemben.

Aki nem ismeri a történelmet, az nehezen fogja megérteni a Gemara egyetlen oldalának a mélységét. És aki nem ismeri a Tórát, az nem fogja megérteni Hillel és Sammáj vitáját.

Aki nem ismeri a kortárs zsidókat, az nem fogja megérteni a bölcseket.

A teli szekér egyszerre Gemara és történelem, Bialik és a Shulchan Aruch.

Könyvekben, tanulmányokban, polémiákban.

Mindig is így volt és így is lesz.

Kihez tartozik a judaizmus?

Hozzám, voltaképpen mindenkihez.

A könyvekben, a tanulmányokban, a polémiákban.

Mindig is így volt és így is lesz.

A zsidó állam átmenetileg lemondott a judaizmusról, amikor monopóliumot biztosított az ultraortodoxoknak.

Ez tudatos lemondás volt. Nem volt kedve a gyökerekhez kapcsolódni, talán egyfajta lenézés van benne.

Ez leginkább egy súlyos hiba volt, amely hatással lesz az Izrael népével való kapcsolatokra a diaszpórában és az országon belül.

Nem meglátni történelmünk szélsőségekről és a testvérgyűlöletről szóló fontos leckéjét, amely mindig azzal a meggyőződéssel kezdődik, hogy a judaizmus és az Isten csak a tiéd.

Ezért nem vagyok hajlandó feladni.

Sem tettben, sem nyilvános vitában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.