Véget értek a reggeli zavargások az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben

Az izraeli rendfenntartók őrizetbe vettek több mint háromszáz palesztint a hajnal óta tartó zavargások felszámolásakor az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben – jelentette a ynet pénteken.

Hatórás küzdelem után a rendőri és határvédelmi egységek őrizetbe vették a magukat a mecsetben elbarikádozó palesztinokat, akik a muzulmán böjti hónap, a ramadan második péntekén a hajnali ima során kövekkel, petárdákkal és különböző tárgyakkal felszerelve zárkóztak be az épületbe.

Több mint 150 palesztin könnyebben megsérült az összecsapásokban, amelyekben a palesztinok köveket és petárdákat dobáltak a rendfenntartók felé, akik tömegoszlató fegyvereket vetettek be.

Naftali Bennett miniszterelnök, Omer Bar-Lev belbiztonsági miniszter, Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány és Amir Cohen határrendészeti parancsnok részvételével helyzetértékelő tanácskozást tartott, ahol tájékoztatták az eseményekről. 

- Hirdetés -

“Azon dolgozunk, hogy visszatérjen a nyugalom a Templom-hegy területén és egész Izraelben, de emellett felkészülünk minden forgatókönyvre” – mondta Bennett.

“Néhányan megpróbálják megzavarni a rendet a Templom-hegyen, de kijelentem, hogy egy maroknyi ember nem zavarhatja meg a békét és a vallás békés gyakorlását” – nyilatkozta Sabtaj.

“A Templom-hegy nyitva áll, lehetővé tesszük Izrael és az 1967-ben elfoglalt területek minden lakosának, aki imádkozni jön a Templom-hegyre, hogy eljöjjön, és gyakorolja hitét” – tette hozzá.

“Mindent megteszünk, hogy lehetővé tegyük az istentisztelet szabadságát a Templom-hegyen és a Siratófalnál. Nem érdekünk, hogy a Templom-hegy az erőszak központjává váljon, ami csak ártana mind az ottani muzulmán hívőknek, mind a Siratófalnál lévő zsidóknak” – hangsúlyozta Bar-lev.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz terrorszervezet elítélte Izraelt, és az izraeli katonák barbár agressziójának nevezte a történteket, amiért Izrael viseli a felelősséget. A szervezetet vezető Iszmail Hanije az Al-Aksza védelmére szólította fel a palesztinokat.

Mahmud Abbasznak, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője kijelentette, hogy Izrael azon dolgozik, hogy a konfliktust politikai konfliktusból vallásháborúvá változtassa. Jordánia külügyminisztériuma is Izraelt elítélő közleményt adott ki.

Az izraeli rendőrség tájékoztatása szerint a mecset belsejében terrorizmusra uszítottak, és hatalmas mennyiségű követ és petárdát halmoztak fel. A rendőrség tagadta azokat a palesztin híreket, amelyek szerint ő kezdeményezte az összecsapásokat.

A kormánykoalícióban részt vevő muzulmán hagyományőrző Raám párt elnöke, Manszur Abbasz közleményben ítélte el a történteket, és felszólított a nem muzulmán vallásúak távol tartására a mecsettől. Egyik képviselőjük azzal fenyegetett, hogy azonnal felhagy a koalíció támogatásával, ha azonnal nem vetnek véget az összetűzéseknek.

Idén különösen feszült a biztonsági helyzet Jeruzsálemben, ugyanis egy időre esik a keresztény húsvét, a zsidó peszach és a muzulmán ramadan ünnepe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.