Libanonból kilőtt rakéta landolt Nyugat-Galileában; a hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt

A tüzérségi erők reagálnak a Libanonból kilőtt rakétára, 2022. április 25. – Fotó: IDF

Tegnap (hétfőn) éjszaka egy rakétát indítottak Libanonból, ami a nyugat-galileai Macuva kibuc közelében, nyílt területen landolt. Az IDF szerint a tüzérség válaszul nyílt területeket lőtt Dél-Libanonban, azon a területen, ahonnan a rakétát indították.

A hadsereg közleménye szerint egy “infrastrukturális-célpontot” is támadtak. Az Al-Jadid libanoni televíziós csatorna arról számolt be, hogy a rakétát a Tzurtól délre fekvő Ras al-Ain térségből indították.

Ran Kochav, az IDF szóvivője ma reggel azt mondta, hogy az IDF még nem tudja, ki áll a lövöldözés mögött, de “nyilvánvalóan ezek dél-libanoni palesztin csoportok”. Jelenleg egyetlen szervezet sem vállalta magára a rakétatámadást.

Kochav, aki a Radio 103fm-nek adott interjújában utalt az incidensre: a Libanonból érkező rakétát az elmúlt napok Templomhegyi eseményeivel hozta összefüggésbe. “Úgy gondolom, hogy a rakétatűz mind a ramadán böjti hónappal, mind a Templom-hegyi eseményekkel összefügg… talán a gázai határozott fellépésünkkel is, valamint a vadászgépeket használó kinetikus akciókkal és a múlt heti földalatti támadásokkal, valamint a palesztin munkások átkelőinek bezárásával a Gázai övezetben. Valószínűleg ezek palesztin frakciók Dél-Libanonban.” 

Kochav hozzátette, hogy az IDF “tudja, hogy a palesztin harctér nem a Templom-hegyen kezdődik, és nem ér véget Dzseninben vagy Gázában, hanem bizonyos libanoni frakciókhoz is elér, sőt talán máshová is. Többfrontos harcban állunk…”

A katonai szóvivő reményét fejezte ki, hogy nem fogják megzavarni lövedékek az ezen a héten esedékes jom hasoát, az izraeli holokauszt-emléknapot, valamint a jövő heti Emlékezés napját és Függetlenség napját, Izrael nemzeti ünnepeit.  „Célunk, hogy ezek a napok példás csendben teljenek” – mondta.

„Nem érdekel minket, hogy kik állnak a színfalak mögött, ennek felderítése a katonai hírszerzés feladata. Szándékunkban áll megvédeni Izraelt mindenütt, függetlenül attól, hogy a Hamaszról, az Iszlám Dzsihádról, lázadó harcosokról, a Hezbollahról vagy más frakciókról van szó. Minden forgatókönyvre felkészültünk”

Nyolc hónap óta ez az első rakéta, melyet Libanonból Izraelbe lőttek.

Legutóbb 2021. augusztus 6-án lőttek Dél-Libanonból 19 rakétát Izraelre, a libanoni és szíriai határ közelében lévő Har Dov térségbe. A Vaskupola légvédelmi rendszer befogta a rakéták nagy részét, néhány pedig lakatlan területeken landolt közülük anélkül, hogy sebesülést vagy kárt okozott volna. Az izraeli hadsereg válaszul lövedékeket indított a rakéták kilövőhelyeire. Tavaly augusztus 4-én is kilőttek Izrael felé három rakétát Libanonból – közülük kettő izraeli, egy pedig libanoni területen ért földet. Az egyik Kirjat-Smone térségében tüzet okozott.

Izrael és Libanon között mindeddig nem született békeszerződés, kapcsolatukat jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának a 2006-os, második libanoni háborút lezáró, 1701. számú határozata szabályozza, melynek keretében nemzetközi békefenntartó csapatok (UNIFIL) állomásoznak Dél-Libanonban, az izraeli határ túloldalán a fegyverszüneti egyezmény ellenőrzése érdekében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, MTI