Putyin bocsánatot kért Bennettől Lavrov antiszemita kijelentései miatt

Naftali Bennett miniszterelnök ma (csütörtökön) telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki bocsánatot kért Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon kijelentése miatt, hogy Adolf Hitler zsidó származású volt – közölte a miniszterelnöki iroda. Bennett elfogadta Putyin bocsánatkérését és megköszönte, hogy tisztázta az orosz elnök hozzáállását a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez – áll Bennett hivatalának közleményében.

Putyin ugyanakkor Izrael függetlenségének ünnepnapja alkalmából írásban küldte meg jókívánságait Isaac Herzog elnöknek. „Hiszem, hogy Oroszország és Izrael kapcsolata, amely a barátságon és a kölcsönös tiszteleten alapul, tovább fejlődik népeink javára, valamint a közel-keleti béke és biztonság megerősítése érdekében. Jó egészséget és nagy sikereket, valamint örömöt és jólétet kívánok minden izraeli állampolgárnak” – tette hozzá.

A telefonbeszélgetésről tudósító orosz források nem tesznek említést sem a bocsánatkérésről, sem Lavrov zsidózásáról.

Bennett irodájának közleménye szerint: “A miniszterelnök humanitárius kérést intézett az elnökhöz, hogy vizsgálja meg a mariupoli Azovstal acélgyár kiürítésének lehetőségeit, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tegnap esti beszélgetése nyomán.”

Putyin elnök megígérte, hogy engedélyezi a civilek evakuálását az ENSZ humanitárius folyosóján és a Vöröskereszten keresztül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.