Napi hajam tépem: egy ellenzéki képviselő a legfelsőbb bíróság felrobbantásáról álmodozik

Megkezdődött a kneszet nyári ülésszaka, és rögtön kitört az ülésszak első botránya. A Walla hírportál kezébe került bizonyítékok szerint az ellenzéki askenázi ultraortodox Tóra zsidósága párthoz tartozó Jichák Pindrosz kneszet képviselőnek az az álma, hogy felrobbantják az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelesőbb bíróságot.

Azt is kijelentette a függetlenségi nap estéjén tartott megbeszélésen, hogy nem célja, hogy ultraortodoxokat vonjanak be az ország kulcspozícióiba, hanem ehelyett a tóra tanulásának fejlesztése a fő cél.

“Tudod, mi az álmom? D9-et vinni oda, és felrobbantani azt az épületet. Nem az, hogy a saját bíráimat ültessem oda. Ez az álmom” – mondta Pindrosz hatalmas vihart kavarva a politikai élet számos szereplőjének körében.

“Határozottan elítélem a képviselő súlyos uszítását. Egy demokráciában a Legfelsőbb Bíróságnak és az igazságszolgáltatásnak nagy tisztelete és jelentősége van. Fontos számomra, hogy ma világossá tegyem, hogy az általam vezetett kneszet tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróságot, és teljes mértékben kerüli ezeket a dolgokat. Szomorú vagyok, hogy ilyen dolgok jönnek ki az Izraeli Kneszet egyik tagjának szájából” – nyilatkozta az esetről Miki Levy házelnök.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.