Orvosszakértő: nem lehet megállapítani, ki lőtte agyon az al-Dzsazíra tudósítóját Dzseninben

Sirin Abu Akla
Sirin Abu Akla – Fotó: Sirin Abu Akla Twitter-fiókja

Nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy Sirin Abu Aklát, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió palesztin tudósítóját az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték le Dzseninben, és arra sincs bizonyíték, hogy közelről érte a lövés – jelentette ki Rian al-Ali, a boncolást végző palesztin patológus, a nabluszi an-Nadzsah Egyetem Patológiai Intézetének munkatársa sajtótájékoztatóján.

A Palesztin Nemzeti Hatóság Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős vezető tisztviselője, Huszein as-Sejk, csütörtök reggel bejelentette, hogy nem hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra a szerdán, Ciszjordánia északi részén, Dzseninben agyonlőtt, 51 éves Sirín Abu Akla testéből eltávolított lövedéket.

Sejk közölte, hogy a halál körülményeinek kivizsgálását a palesztin hatóság önállóan fogja lefolytatni, majd az eredményt minden érintett féllel, köztük az Egyesült Államokkal is közölni fogják.

Sejk azt állította, hogy noha jelenleg nincs olyan igazságügyi orvosszakértői megállapítás, amely szerint az izraeli hadsereg lőtt volna Abu Aklára, minden jel arra utal, hogy izraeli lövedék ölte meg.

A palesztinok nem hajlandók közös vizsgálatra a szerdán lelőtt újságírónő ügyében – jelentette a ynet hírportál csütörtökön.

Magas rangú izraeli tisztviselők azt közölték a lappal, hogy a lövedék átadásának megtagadása a palesztinokat teszi felelőssé az újságíró megöléséért. “Izrael közös vizsgálatot kért, de jelenleg a palesztinok ezt megtagadják. Akinek nincs rejtegetnivalója, az nem tagadja meg az együttműködést” – közölték az állami szervek az izraeli lapokhoz eljuttatott véleményüket. Izrael kifejezte készségét független nemzetközi testület bevonására is a vizsgálatba.

Aviv Kochavi vezérkari főnök bejelentette, hogy katonai szakértői bizottságot bízott meg az eset kivizsgálásával. “A palesztinok széles körben lőttek erőinkre, vadul és válogatás nélkül lövöldöztek minden irányba. A palesztinokkal ellentétben az izraeli hadsereg katonái szakszerűen és szelektív módon lőnek” – állította Kochavi.

“Jelenleg nem tudjuk, hogyan ölték meg Abu Aklát, de célunk az átfogó vizsgálat, hogy felfedjük az igazságot. A nyomozás kellős közepén vagyunk, és nem tudom, de azt elmondhatom, hogy Izrael számára nagyon fontos az emberi élet és a sajtószabadság védelme” – mondta Beni Ganz védelmi miniszter az esetről.

“Sajnos minden este lőnek minket, terrortámadásokat próbálnak végrehajtani, ebben a valóságban élünk és dolgozunk” – hangsúlyozta Ganz arra utalva, hogy a dzsenini katonai razzia a március óta tartó terrorhullám közepette zajlott, amelyben a támadások jelentős részét Dzsenin környéki terroristák követték el.

Csütörtökön több ezer palesztin, köztük Mahmud Abbasz palesztin elnök részvételével gyászszertartást tartanak Ramallah kormányzati negyedében, a Mukatában a szerdán Dzseninben kitört tűzharcban meghalt Sirin Abu Akla újságírónő emlékére.

Holttestét ezután Kelet-Jeruzsálembe szállítják a Sejk Dzsarra negyedben található Szent József Kórházba, majd péntek délben temetik el Kelet-Jeruzsálemben, ahol élt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.