Elhunyt az oslói béketárgyalások egyik főtárgyalója

Elhunyt Uri Szavir, az Oslóban folytatott palesztin-izraeli béketárgyalások egyik főtárgyalója, az izraeli  külügyminisztérium volt főigazgatója – jelentette a ynet hírportál vasárnap.

A 69 éves korában elhunyt diplomata vezette a kilencvenes évek elején, Norvégia fővárosában, Oslóban először titokban, majd nyíltan folytatott palesztin-izraeli béketárgyalásokon az izraeli delegációt, részt vett a kilencvenes években Szíriával zajlott egyeztetésekben is, valamint Simon Peresz volt miniszterelnök és államelnök tanácsadója volt.

“Ma nagyszerű diplomatát veszítettünk el. Olyan embert, aki életét az izraeli külpolitikának szentelte, és egy másik Közel-Kelet felé törekedett. Ezt mély hittel és tehetséggel tette. Máig érezhetően jelentős szolgálatot tett Izraelnek” – méltatta Szavirt Jair Lapid külügyminiszter.

Az 1953-ban, Jeruzsálemben született diplomata édesapja, Leo Szavir az izraeli külügyminisztérium egyik megalapítója volt. Fia először a kanadai nagykövetségen, majd Izrael New York-i konzulátusán dolgozott sajtóreferensként.

Simon Peresz miniszterelnök 1984-ben kommunikációs tanácsadói poszton alkalmazta, majd tagja lett a kormányfő vezető tanácsadói testületének. Szavir segítette a diplomáciai kapcsolatok kialakítását Marokkóval és ápolását Egyiptommal. Később főkonzul lett New Yorkban, majd hazatérve a külügyminisztérium főigazgatójává nevezte ki az akkor a külügyi tárcát vezető Peresz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.