A mai napon nyílt meg a Maccabia 21 és a PhotoIsreal közös szervezésében a “Maccabia a Sport Ünnepe – Egykor és most” című fotókiállítás, amelyet az Izraelből épp távozók tekinthetnek meg a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér termináljában.

Kilencven évvel ezelőtt – még mielőtt Izrael állama megalakult volna – tartották az első Maccabiát. Azóta mind a mai napig sportolók tízezrei érkeznek a Maccabia játékokra, a világ második legnagyobb sporteseményére, amelyet a zsidó olimpiának is neveznek. Pillanatok, amelyek a Maccabia története során váltak a sport történelem részeivé, és közel hozták a zsidósághoz a cionizmus eszméjét, erősítik a kapcsolatot Izrael állama és a diaszpóra zsidósága között, megmutatva annak sokszínűségét és komplexitását. És a mai napig is a Maccabia a nemzetközi sport ünnepe.

A kiállítás, “Israel Celebrates Sport – Then and Now” kép-párokban mutatja be a Maccabiák inspiráló történetét, minden kép-pár egy felújított archív, és egy napjainkban készült fotóból áll. Ezt a 19 kép-párt tekinthetik meg a látogatók. Többek között Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról készült egykori és mai fotót – ez utóbbi munkatársunk, Kallos Bea Bar munkája, amelyet a Holokauszt túlélőket bemutató Lonka Projekt számára készített.

A történelmi fotók örökítik meg, ahogy a Maccabián résztvevő atléták megtestesítik a cionista sportoló eszményképét. A régebbi képek sajnos gyakran elhomályosodnak, és nehéz a befogadó számára értelmezni a fekete-fehér emulzióba fagyott részleteket. Képzeljük el, hogy lehetőségünk van egy időgéppel visszamenni ezekbe a kamera által halhatatlanná tett pillanatokba, és újra megeleveníteni azokat, immár színesben.

Sajnos időgépünk nincs, de rendelkezésünkre áll már egy olyan okos technológia, ami a sérült, megsárgult, elhomályosult képeket megtölti élettel, és éles, színes részletekkel teli fotókat varázsol belőlük. Hirtelen minden részlet a helyére kerül, mintha csak most kattanna a kamera zárja.

A kiállítást a bevándorlási és integrációs miniszter, Pnina Tamano-Sata nyitotta meg egykori sportolók társaságában, és három hónapig tekinthető meg a reptéren.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.