Egy újabb képviselő kilépésével kisebbségbe került a parlamentben az izraeli kormánykoalíció

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Gaida Rinavi Zoabi, a baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője kilépett a koalícióból, és ezzel kisebbségbe kerültek az izraeli parlamentben a kormányt támogató törvényhozók – jelentette a helyi média csütörtökön.

A 120 tagú parlamentben, a kneszetben már csak 59 honatya támogatja a baloldali, centrista és jobboldali, valamint egy hagyományőrző arab pártból álló, tavaly nyár elején megalakult, sokszínű koalíciót.

A Merec pártban “fatális tévedésnek” nevezték politikusuk meglepetésszerű lépését, de még reménykednek benne, hogy megváltoztatja döntését. Az ellenzék soraiban megkezdték a szavazás előkészítését a jövő hétre a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról.

Zoabi csütörtök délben, minden előzmény nélkül közölte Naftali Bennett miniszterelnökkel és Jair Lapid külügyminiszterrel döntését, melyet az arab kisebbséget érő megkülönböztetésekkel indokolt.

- Hirdetés -

“Nem tudom támogatni annak a közösségnek a felháborító zaklatását, amelyből jöttem” – fogalmazott. Szándékáról pártjában sem tudtak semmit.

A Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet szerint a Merec vezetése azt követeli tőle, hogy adja vissza mandátumát, azonban bejelentése óta nem veszi fel a telefont. A helyi törvények szerint megőrizheti képviselői székét, és a kormány ellen szavazhat.

“Ez a koalíció fontos kötelék az ország összetett valóságában, és mindannyiunktól megköveteli, hogy nagy felelősséget vállaljunk ezért a helyért. Minden nap, melyet túlél ez a koalíció, egy újabb nap, amikor a fény erősebb, mint a sötétség” – írta a Twitteren Zoabi lépését bírálva a szociáldemokrata Munkapárt arab képviselőnője, Ibtiszam Marana.

A képviselői székben először ülő Zoabi nem először okozott fejfájást a koalíciónak: januárban ellenszavazatával megakadályozta az ultraortodoxok katonai behívását szabályozó törvény elfogadását a parlamentben.

Ekkor Lapid a lázadó képviselőnőt kinevezte izraeli főkonzulnak Sanghajba, de hivatalba lépése késett, a Közszolgálati Bizottság kinevezésekről döntő testülete ugyanis mindeddig nem ült össze ebben az ügyben.

A testülethez közel álló források azt mondták a ynetnek, hogy a kiküldetés nehézségekbe ütközik, mert Zoabi kijelentette, hogy fenntartásai vannak az izraeli himnusszal kapcsolatban. Olyan nyilatkozók, akik az elmúlt napokban beszéltek a képviselőnővel, a ynetnek azt jelezték, hogy Zoabi az ebben az ügyben felmerült nehézségek miatt dönthetett a kilépésről a koalícióból.