Irán és a Hezbollah Damaszkuszba és Bejrútba tartó polgári járatokat használ katonai alkatrészek csempészésére

Irán és a Hezbollah Damaszkuszba és Bejrútba érkező polgári repülőjáratokat kezdett fejlett katonai alkatrészek csempészésére használni, többek között a Hezbollah fegyvergyártásához. Viszonylag apró alkatrészekről van szó, hogy egyszerűbb legyen álcázni őket a repülőre felkerülő poggyászban. A polgári járatok használatának célja, hogy megnehezítsék az izraeli és a nyugati titkosszolgálatok számára az Irán és a Hezbollah közötti csempészútvonal megfigyelését. A poggyász egy része polgári járatokkal indul Teheránból egy európai országba, majd egy Damaszkuszba vagy Bejrútba tartó polgári csatlakozó járatra kerül át.

A koalícióban az a benyomás, hogy Rinawi Zoabi nem fogja megbuktatni a kormányt
Egy nappal a koalícióból való kilépéséről szóló döntése bejelentése után a koalíciós tagok körében jelenleg azt feltételezik, hogy a Merechez tartozó Zoabi nem járul hozzá a kormány feloszlatásához. Ma reggel a Raam párt elnöke, Manszur Abbasz meglátogatta az arab képviselőnőt a Nof Hagalilban lévő otthonában, és megérkezésekor azt mondta: “Szeretnénk megérteni, hol tartunk.” Pártja elnöke, Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter lemondott a vele való személyes találkozóról, és telefonon beszélt vele. Egy másik, a Radio a-Nas-nak adott interjúban azt sem zárta ki, hogy lemond a képviselői helyéről a Kneszetben – ami egy olyan jelölt bejutásához vezethet, aki támogatja a Bennett-Lapid kormányt.

Vádat emeltek a Bennett családot zsaroló Likud aktivista ellen


A Petah Tikva-i bíróság vádat emelt Ilana Sporta Hania (65) askeloni Likud aktivista ellen Naftali Bennett miniszterelnök megfenyegetése és megzsarolása, valamint lőszer birtoklása miatt. A vádirat szerint Sporta gyakran közölt Bennetet támadó bejegyzéseket a közösségi médiában, áprilisban pedig egy kézzel címzett borítékot küldött a miniszterelnök feleségének, Gilat Bennettnek, melyben egy puskagolyó és egy papírlap volt, amelyen ez állt: “Ez az a golyó, amely eltalálja a gyenge pontodat, Naftali Bennett, és közvetlenül eltalálja Joni Bennettet, ha nem mondasz le”. A vádirat szerint néhány nappal később egy kézzel címzett borítékot küldött a miniszterelnök fiának, Joni Bennettnek, amelyben szintén volt egy puskagolyó, és egy papíron az alábbi nyomtatott szöveg: “Ez az a golyó, amely eltalálja és ártalmatlanítja a te szélhámos Gilatodat, vagy téged Naftali Bennett, a szélhámost. Azt tanácsolom, hogy mondj le.” A bíróság meghosszabbította a nő letartóztatását.

Gázolásos merényletkísérlet Jeruzsálem közelében
A rendőrség jelentése szerint palesztinok által vezetett jármű próbált meg áttörni egy Jeruzsálem közeli ellenőrzőpontnál az ellenőrzést végző rendőrök közé hajtva, akiket csak éberségük mentett meg.

Egy palesztin által vezetett személyautó próbált meg áttörni egy ellenőrzőponton a Jeruzsálemhez közeli Hizma átkelőnél ma (pénteken) reggel, megkísérelve elgázolni a határrendészeket – közölte a rendőrség szóvivője.

A rendőrség szerint a sofőr Ciszjordániából érkezett az ellenőrzőponthoz. A határellenőrzést végző rendőrök megállásra szólították fel a gyanús jármű vezetőjét, aki hirtelen gázt adva próbált áttörni az ellenőrző ponton, miközben több rendőrt majdnem elütött. Ekkor a rendőrök szöges akadályt húztak a jármű elé, így a sofőr hátra tolatva próbált menekülni a rendőrök irányába, akik tüzet nyitva rá végre megállásra késztették. A sofőr ezután elmenekült a helyszínről, és az őt üldöző erők nem tudták elkapni.

A védelmi minisztérium egyúttal közölte, hogy nagyobb volumenű fegyverszállítmányt sikerült lefoglalniuk Ciszjordánia északi részén, amelyet Izraelből próbáltak a Palesztin Hatóság területére csempészni. A közlemény szerint a reihani átkelőnél két Wadi arai lakos keltette fel a biztonságiak gyanúját, akiknek járművében az IDF-től lopott négy doboz lőszert találtak – köztük mintegy 4000 darab 5,56 mm-es puskagolyót. A két gyanúsítottat előállították kihallgatásra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.