Amerikából kiszivárgott: Izrael tette el láb alól az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjét Teheránban

A Teheránban likvidált Haszan Siad Khodai

A New York Times írása szerint Jeruzsálem arról tájékoztatta Washingtont, hogy Izrael áll Haszan Siad Khodai teheráni meggyilkolásának hátterében, aki izraeli források szerint azon iráni 840-es egység parancsnok-helyettese volt, amely a világszerte elkövetett merényletekért felelős.

Izraelben a meg nem nevezett biztonsági források azt mondták a Ynetnek, hogy nagyon dühösek, és magyarázatot követelnek az amerikai kiszivárogtatásra. Közben tegnap meghalt egy “ipari balesetben” Perchin körzetében egy másik vezető ott, ahol nukleáris kísérleteket végeznek.

A New York Times szerda esti cikkében egy meg nem nevezett titkosszolgálati forrásra hivatkozott. Izraelben a felháborodott biztonsági tisztviselők magyarázatot várnak Washingtontól a kiszivárogtatás miatt, amely szerintük tisztára mosta az Egyesült Államokat, hogy ők nem vettek részt ebben az akcióban.

Az izraeli biztonságiak komoly aggodalommal követik Irán fenyegetéseit a merénylet után, attól tartanak, hogy számos új izraeli bosszúmerénylet-célpontot jelölnek meg.

Közben szerda este a Tasnim iráni hírügynökség arról számolt be, hogy “ipari balesetben” életét vesztette egy személy, és többen megsérültek a Perchin környéki gyárakban. Nyugati biztonsági források azt gyanítják, hogy a perchini katonai támaszponton Irán több mint egy évtizeddel ezelőtt atomfegyver-fejlesztési programjában kísérleteket kezdett. Irán évekig akadályozta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreinek látogatását a létesítményben. 2014-ben a Teherántól mintegy 30 kilométerre található bázis közelében robbanást és tüzet jelentettek, majd két ember meghalt.

A New York Times szerdai írása szerint Izrael arról tájékoztatta az amerikaiakat, hogy Khodai meggyilkolásának célja Irán figyelmeztetése volt, hogy állítsa le a Forradalmi Gárda Quds Force 840-es egységének további tevékenységét. Izraeli kormányzati és hírszerzési források szerint ez az iráni egység a fFelelős civilek – izraeliek és külföldiek – és elrablásáért, és megtámadásáért szerte a világon. Ezen a héten a Ynet felfedte azon merényletkísérletek listáját, amelyekben Khodai, az egyság parancsnok – helyettese is részt vett.

Az elmúlt két évben dolgozott izraeli, amerikai és európai állampolgárok elleni terrortámadásokban Kolumbiában, Kenyában és Etiópiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Cipruson. Mellesleg Irán soha nem ismerte el a 840-es egység létezését. mellett két, az iráni Forradalmi Gárdához köthető személy szerint Khodai logisztikai szakértő volt, aki döntő szerepet játszott a drónok és rakéták technológiájának Szíriába és a libanoni Hezbollah szervezethez telepítésében, és a szíriai iránbarát milíciák tanácsadója volt, melyek az Irántól kapnak kiképzést és fegyvereket. Iránban Seker ezredesként ismerték, ami perzsául vadászt jelent.

Az 50 éves Khodait Iránban lőtték le, miközben egy otthonához közeli sikátorban autójában ült múlt vasárnap délután. A jelentések szerint a két motoros fegyveres ötször lőtt rá, mielőtt behajtott volna kelet-teheráni otthonának parkolójába. Senki nem vállalta magára a merényletet, és még Iránban sem mutattak közvetlenül Izraelre.

2010 óta Iránban legalább hat tudóst és akadémikust öltek meg, néhányukat motorkerékpáron távozó fegyveresek lőtték le. Egy nappal a merénylet után Ibrahim Raiszi elnök megígérte, hogy országa bosszút áll a felelősökön.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.