Bennett egy helyzetértékelés végén: A zászlós felvonulás a szokásos módon lesz megtartva

Izraeli fiatalok a Damaszkuszi-kapu előtt Kelet-Jeruzsálemben, a város 1967-es újraegyesítésének évfordulóját ünneplik a Jeruzsálem napon – Fotó: Kobby Dagan / Shutterstock

Naftali Bennett miniszterelnök arra a következtetésre jutott, hogy a zászlós felvonulásra a tervezett módon, a szokásos útvonalon kerülhet sor. Erről az után döntött, hogy operatív tanácskozást tartott a Jeruzsálemi nap és a felvonulás megrendezéséről többek közt Omar Bar-Lev belbiztonsági miniszterrel és Jakov Sabtai rendőrbiztossal. Így a vallásos cionisták által tartott zászlós felvonulás vasárnap a Nyugati Falnál ér véget, anélkül, hogy áthaladna a Templomhegyen.

Életfogytiglannal, sőt halálbüntetéssel is sújthatják Irakban az Izraellel kapcsolatot tartókat

Törvényt fogadott el az iraki parlament, amely büntetendővé teszi a kapcsolatok bármiféle normalizálását Izraellel. A jogszabály értelmében egyebek mellett betiltják a diplomáciai, politikai, katonai, gazdasági, illetve kulturális kapcsolatokat Izraellel. A törvény hatálya minden iraki állampolgárra, az állami és független intézményekre, valamint a közel-keleti ország területén dolgozó külföldiekre is kiterjed. A törvény megsértőit életfogytiglani börtönnel, illetve akár halálbüntetéssel is sújthatják. (bővebben >>)

Mostantól nők is jelentkezhetnek a hadsereg elit helikopteres kutató-mentő egységébe

Az Izraeli Védelmi Erők pénteken bejelentette, hogy először nyílik lehetőség nők számára, hogy egy elit helikopteres kutató-mentő egységben szolgálgassanak. A hadsereg tájékoztatása szerint Aviv Kochavi, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke jóváhagyta az izraeli légierő parancsnokának, Tomer Bar vezérőrnagynak ajánlását a nők harci szerepkörökbe való integrálására vonatkozóan a 669-es egységbe.

2020 novemberében négy női újonc fellebbezett a Legfelsőbb Bíróságnál, követelve a nemek közötti egyenlőség teljes integrációját az izraeli hadseregben, beleértve az olyan elit egységeket, mint a Szajeret Matkal és a 669-es egység. (ujkelet.live)

Hadgyakorlat: 300 halott, megszállás és valós idejű hírszerzés – a Hezbollah elleni küzdelem forgatókönyvét próbálja

Az izraeli hadsereg, az IDF tegnap (csütörtökön) befejezett egy “Tűzszekerek” elnevezésű, nagyszabású hadosztálygyakorlatot. A hadgyakorlat során „elfoglalták” az izraeli Umm al-Fahem – Wadi Ara településeket, ezek szimulálták a jelenleg Hezbollah által irányított dél-libanoni síita lakosú falvakat és városokat. A gyakorlatban az IDF legnagyobb, hat dandárt tömörítő 162-es páncélos “acélhadosztálya”, a Nahal és Givati ​​gyalogdandárok, e két utóbbi egység tartalékosai, a 401-es páncélos- és a 215-ös tüzérségi egysége vett részt.

Az IDF szerint a Hezbollah háborús stratégiája a szovjet-típusú katonai támadáson alapul: masszív tűz indítása, eközben szárazföldi kommandós erők bevetése, akik megpróbálhatnak beszivárogni az izraeli határ menti települések területére. Az erők a Cid 750 (Digitális Hadsereg, צ'”ד) elnevezésű számítógépes rendszer használatát gyakorolták ki a hadgyakorlat során, amely lehetővé teszi a valós idejű hírszerzés továbbadását a földön lévő erőknek. Ez a modern harcászati számítógépes rendszer integrálja a harcban részt vevő és az azt irányító összes szereplőt, lehetővé teszi a különböző szintű erők közötti koordinációt, egyidejűleg informál a mindenkori harcállásról és átfogó, rendszerszintű hadműveleti képességet biztosít, ami növeli az erők túlélését és javítja a tüzelési pontosságot, munkaerőt és erőforrást takarít meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.