Koncertek, időkiruccanások június elején

Ninet – Fotó: Silló Sándor

Június 5. VASÁRNAP

Helyreigazítással kezdem a hetet:

Tamir Grinberg szerencsére sokszor koncertezik itthon Izraelben.

Az viszont igaz, hogy ez az izraeli srác, aki a givatayimi Thelma Yelin művészeti suli és az izraeli “Csillag Születik” döntője után startolt el az USA-ban, most hamisítatlan amerikai soul zenét hoz a műfaj őshazájából. Teljesen hibátlanul tolja a 70-es évek detroiti slágereinek világát miközben teljesen mai a cucc. 

Zappa Klub kiköltözik néha HaYarkon Parkba.

Most éppen Tamir Grinberg kedvért kell a klubok klausztrofóbiáját a júniusi égre cserélni.

Ünnepi délutáni fesztiválban a Teder FM a legjobb.

Savuotra azt találták ki, hogy 10 perces koncertekben váltják egymást a zenekarok, énekesek 16:00 órától késő estig a Beit Romano udvarán.

A kis színpadon nagy sztárok, a nagy színpadon pedig a sikerre éhes pályakezdők.

A zenei stílus meghatározást megúsztam, mert minden műfajban. A névsortól lefagyna az Izraelinfo szervere.

Találomra egy név: Tapash. Az ő zenéje eleve több műfajjal érintkezik…

A többit élőben Savuot napján délután a TederFM-ben.

Június 6. HÉTFŐ

A jövőt a múltban felejtettük. Ott felejtettünk mindent, amiről azt gondoltuk, hogy már nem lesz rá szükségünk. Ott felejtettük a bölcsődalokat, és most pszichológushoz hordjuk a gyerekeinket. 

A kellemes netzenék nem oldanak fel a sorsunkkal ránk mért szorongásainkból, de a női tragédiákat megéneklő fájdalmas dalok, valahol a nagyszüleink idejében még megvoltak…

…és akkor találkozik két muzsikus, Ofer Kalaf és Tom Fogel. Őseik Jemen ugyanazon szegletében születtek, és mindketten tanulmányozták már a jemeni zsidó nők dalait, a Mughaniyyat hagyományt, amely nemzedékről nemzedékre öröklődött egészen addig, amíg Izraelbe nem értek. A két énekes személyes, családi kötődése ehhez a tradícióhoz olyan erős volt, hogy egy koncert született a kutatásaikból. Jemeni “bluesok” ezek, amelyek ugyanúgy, ahogy az afro-amerikai rokon műfaj is, most utat keresnek a mai lélekhez.

Jeruzsálemi Konföderációs Ház egyszer már otthont adott ennek a születő produkciónak. Most hétfőn újra itt szólnak majd az Anyák Dalai Ofer Kalafés Tom Fogel zenekarával.

Ide kívánkozik egy másik keleti női zenei téma:

A Marokkóból érkezett Chefchaoueni Nők Hangja együttes.

(Az izraeli turné startjáról már írtam a múlt héten.)

Chefchaouen a kék utcácskáiról, a zenei költészeti, és a szúfi tradícióiról híres marokkói városka.

A szúfi hagyományban fontos helye van az éneklő asszonyoknak is. Ma már nagyon kevés női énekegyüttes őrzi, dalolja ezt a zenei kincset.

Az pedig most szinte egyedülálló lehetőség, hogy ezt itthon élőben meghallgassuk.

Hétfőn például a Jeruzsálem Színházban.

(7-én kedden Modiinban, 8-án szerdán Raananán, 9-én csütörtökön Netanyán. Tel Aviviak türelem! Oda majd a következő héten érnek el a Chefchaoueni Nők Hangjai)

Június 7. KEDD

Holland metál-vendéget kell bejelentenem. Szimfonikus hangzás a zúzós alapokon, gazdag énekdallam a metálhörgés helyett, és egy énekesnő a frontban…

A rajongók már tudják, az Epica érkezik a Barbyba kedden.

Metál, ami nem tépi le a fejedet.

Június 8. SZERDA

A jazz-jóhírekből csak ritkán jut a haifaiaknak, de most…

Albert Beger új projektje a Cosmos Ensemble. Ez a név a jazz pszihedelikus kalandjainak korát, a hetvenes éveket idézi. Albert Beger hangszerei, a szaxofonok és a fuvola mellett a Moog és más ős-szintetizátorok is feltűnnek a színlapon. Ez is arra utal, hogy a tőle megszokott kortárs jazz most régi-új színekkel gazdagodik majd.

Albert Beger – tenor és szoprán szaxofon, szintetizátorok, ütőhangszerek.

Roy Zuzowski – trombita

Shai Hazan – bőgő, gimbri

Amir Bar Akiva – dobok

A helyszín az Offbeat Society helye, a Hadarim Kulturális és Kreativitás Központ (Haifa, Kiryat Sefer 25.).

Ez Beger egy korábbi formációja, de ajánlani nagyon jó.

A borosok fesztiválja után most egy sörös hely is felkerül az ajánló térképére. A Királynői Szalon nem a Buckingham Palotában van, hanem egy északi faluban, Migdal Tefenben. A Szalon Malka név pedig Izrael kedvelt sörmárkájára utal. Nem kunszt zenei műfajt párosítani hozzá: blues, egy kis rock’n’rollal, szóval Lazer Lloyd-dal.

Következzen egy Lazer Lloyd dal.

Pattanjunk fel a klipben látható mocira, és húzzuk a gázt, Migdal Tefenig, a Szalon Malka előtt meg satufék.

Ez a nap a ilyenre sikerült: megint egy időutazós zene jön, de ez most inkább egy friscoi járat. 

The Burglers

A pszihedelia repülőszőnyegére ültetett friss, progresszív indie. 

És térben sem messzire utazunk: Levontin 7.

Ha egy kis hippy-kori ellazulásra vágyunk majd szerda este, ezt a címet kell bediktálni a dzsinnek, aki a lakástextilt vezeti majd.

Időutazunk tovább:

Irán 1970.

Maureen Nehedar a szefárd zene egyik legismertebb előadója tavaly egy izgalmas kísérlettel tovább tágította a hagyományok fogalmát…

70-es évek végéig tartott az iráni popzene fénykora. A nyugati zenékkel lépést tartó előadók, a radikális iszlám uralom győzelmével eltűntek. Ez a korszak már csak az Iránból száműzöttek millióinak az emlékeiben él. Köztük vannak az  Izraelben élők is, mint Maureen Nehedar szülei is.

A kísérlet olyan jól sikerült, hogy az emlék-ásatás dalaiból lemez is készült. Ezt az albumot hallhatjuk szerdán élőben a Susan Delal szomszédjában a Inbal színpadán.

(Másnap csütörtökön pedig Jeruzsálemben a Nocturnoban.)

Andrea Bocellit nem kell bemutatnom, ugye?

Csak megerősítem a hírt: Izraelbe jön, a koncert a Bloomfield Stadionban lesz. Az Izraeli Filharmonikus Zenekar kíséri majd és a Gary Bartini Kórus vendégszólistákkal.

Jupiter, Mars és Vénusz: a római mitológia istenei, egy-egy napra lehorgonyoznak Caesarea kikötőjében.

A C-SOUND Fesztivál három napját, háromféle zenei stílusát ez az isteni ötlet fogja össze.

Az első este Jupiteré, az isteni férfihangoké: 

theAngelcy

Alon Adar & band

Shlomi Shaban és a zongora

Június 9. CSÜTÖRTÖK

Még mindig a Caesareai portban horgonyzunk, de már a Vénusz jegyében.

Szerelmes dalok, érzelmes trip hop, és balkán-buli a C-Sound Fesztivál második napján.

Mosh Ben Ari 

Jasmine Mualem, 

Balkan Beat Box 

Még egy nap maradt a ceasareai fesztiválból, ahhoz görgessetek a szombati nap végére.

Két jazz koncert, pénteken, sajnos egy időben.

A jazz műfaj ereje, az öröm, hogy az élő muzsika a fülünk hallatára születik meg megismételhetetlenül, reprodukálhatatlanul. Vaskalapos voltam, bevallom, finnyásan piszkáltam azokat a zenéket, amelyek a jazz határán túli műfajok felől nyúlkáltak bele a szentségembe. De be kellett látnom, az etno, a rock, az elektronika nagyon sok impulzust hozott az improvizatív zenélésbe. 

Sefi Zisling a legjobb példa erre. Érzékeny jazz-trombitás, aki a groovok bűvöletében muzsikál. Számtalan crossover formációban vendégeskedett az elmúlt években, saját útját pedig nemzetközi sikereket bezsebelő albumok sora jelzi.

Itt van az új! “Welcome Sunset!” a címe.

A bemutató pedig egy ehhez illő inpozáns helyet találtak: a Tel-Avivi Kultúrcsarnok Zucker Termét.

Az előzenekar pedig a Geshem lesz, progress’ nujazz.

Azt est főzenekara pedig:

Sefi Zisling – trombita

Tom Bolig – dob

Omri Shani – basszusgitár

Joe Melnikov – fuvola

Shaul Eshet – billentyűs hangszerek

A vendég pedig a képek, hangok mixere, Kutiman lesz. 

A groovok az etno és jazz útjait járó videogurut nem kell bemutatni. Meg kell nézni inkább, amit ő mutat majd be Sefi Zisling koncertjén csütörtökön a Tel-Avivi Kultúrcsarnok Zuker Termében.

Ugyanebben teremben hallottam tavaly decemberben életem egyik legjobb koncertjét.

Így ajánlottam akkor: “Az igazi jazz nem a több-tízezres sportcsarnokok világa, de ebben a műfajban is vannak világsztárok, akik Tokiótól New Yorkig, Fokvárostól Berlinig bármikor képesek megtölteni a több száz fős koncerttermeket, klubokat.”

Izraelnek is van öt-hat ilyen jazzmuzsikusa, az egyik közülük Daniel Zamir. Az örömhír, hogy most visszatért ahhoz a formációhoz, amellyel 2013-ban a legkomolyabb sikereit aratta Izraelben, Európa és Amerika jazz-fesztiváljain.

Daniel Zamir new yorki évei, a Tzadik Kiadónál megjelent lemezei, a közös munkái a legendával, John Zornnal, olyan rangot szereztek neki, amelyet fenn kellett tartani. Ehhez miután hazatelepült, minőségi muzsikus-társak kellettek, de olyanok, akik beszélik az ő zenei nyelvét. A zsidóság két ágának zene-kultúrájában egyaránt otthonosan mozgó, a modern jazz talaján álló zenészeket keresett. Így állt össze a ma már klasszikusnak számító kvartett:

Daniel Zamir – szoprán szaxofon, ének

Omri Moore – zongora

Amir Bressler – dobok

Gilad Avro – bőgő

Mind a négy muzsikus járta a maga útját az elmúlt években. Daniel is szerencsét próbált több különböző formációval, elkalandozott a pop felé is. De olyan átütő erejű zenekara sohasem volt, mint ez a “power quartet”.

Az az erő, ami ott, akkor egy nagy koncertteremben elragadott, most még koncentráltabb lesz a The Zone klubszínpadán. Szívesen dobálódzok itt a rovatban a szuperlatívuszokkal, mert szeretem, amit ajánlok, de ez a leg.

Daniel Zamír nem avantgard és nem a pop, nincs szüksége a szélsőségekre. Végtelen dallam árad a hangszeréből, amit ez az ihletett zenekar tart magasra a lüktetésével.

Jazz. Az a szentség, ahogy mindig is gondoltam az előttem születő muzsikára.

Abból a decemberi koncertből idáig csak néhány egyperces részlet került fel a netre. 

A jóból keveset adnak. Sebaj, majd most élőben a The Zone-ban.

Az Ecoute egy csapat Inbal Djamchid énekesnő hangja körül. Ha ez a hang nem héberül énekelne, azt hinném, Algériaiban vagy Egyiptomban vagyok. Az arab maqam áthallatszik ezeken az igazi izraeli dalokon.

Sztárvendége is lesz a lemezbemutató koncertnek: Peretz Eliyahu. 

Helyszín: a jaffói Kelet-Nyugat Ház.

Június 10. PÉNTEK

A pénteknél járunk, és még nem beszéltünk a szerelemről. Pedig ez a címe a Naama Női Kar matiné koncertjének ami az Anette Stúdióban lesz. (Kirjat Hamelacha negyed: Shvil ha-Merets 2)

Purcell, Debussy, művei mellett énekelnek kórusra átírt mai izraeli dalokat is, hiszen a pastorale a szerelmes popdalok őse. Egy ilyen pásztoróra következzen a XVII. század legnagyobb popsztárjától, Claudio Monteverditől a Naama Női Kar előadásában:

Június 11. SZOMBAT

Nehézkvíz:

Mondj egy szingapúri jazz-énekesnőt!

Mondj egy távol-keletit!

De olyat, aki énekelt a világ legjobb zenekarai élén!

Alemay Fernandez

Ha a hangját hallom, inkább valahová Amerikába képzelem őt, New Orleans latin negyedébe, New York jazz klubjaiba, a detroiti soul világába. Mert ezeket a világokat képes megjeleníteni a hangja, a színpadi varázsa.

Jerome Etcheberry zenekara (klip lentebb) kíséri majd az izraeli turnéján egészen a tel-avivi New Orleans Fesztiválig. 

De ez már a jövő (hét) zenéje.

Erre a hétre csak egy koncertje jutott a szingapúri-francia párosnak, Alemay Fernandeznek és Jerome Etcheberry-nek. A turné startja a Zappa Beer Sheva.

Örök küzdelem, támadóerő per secundum, belső sérülés az ő utolsó pillantása… 

Zenekarnevek a hétvégi haifai trash fesztiválról.

Jön a heti-metál!

Angolul jobban hangzik: Eternal Strugle, DPS, Her Last Sight, Violate Inner

Egy csodálatos helyszínen: Wunderbar Haifa

Az Ethernal Strugle szép dalát választottam.

És akkor fejezzük be a hetet Caesareaban!

Szombaton a C-SOUND Fesztivál a Mars jegyébe lép.

Két rock zenekar a Jehudit, és a Mercedes Band és egy a karcos hangú rock-soul hölgy: Ninet.

Én őt választottam (a borítóképen is ő van):

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.