“Netanjahu hazugsággyára túlórázik”

Jair Lapid írása

Fotó: Roman Janusevszkij / Shutterstock

Netanjahu hazugsággyára túlórázik” – írja Jair Lapid külügyminiszter legújabb Facebook posztjában.

Benjamin Netanjahu tegnap – nem először – közzétett egy bejegyzést, amely megszállottan velem foglalkozik. Ezúttal Shay Golden bejegyzését osztotta meg, amely még az ő, nem egyszerű fogalmai szerint is különösen lenyűgöző mennyiségű hazugságot tartalmaz.

A rend kedvéért úgy döntöttem, ezúttal válaszolok neki. A szóban forgó bejegyzésben három durva és kirívó hazugság jelent meg, tehát a köz szolgálatában álljon itt az igazság:

1Munka és a határidőnapló

Állításuk szerint a 14-es csatorna felfedte a határidő-naplómat, mely azt bizonyítja, hogy naponta csak néhány órát dolgozom, de fél év alatt 30 újságíróval találkoztam. Ha a 14-es csatorna újságírással foglalkozna, akkor különbséget tudna tenni a munka és a határidőnapló között. Múlt hétfőn például hajnali 2:42-kor még a Knesszetben voltam, így elfogadtam a “Fogyatékossággal élő emberekről és családjaikról” szóló törvényt. Mindez természetesen nem jelenik meg a határidő-naplóban, mert ez egy olyan napló, melyben kizárólag a találkozók szerepelnek.

Az, hogy reggel hatkor titkosszolgálati anyagot olvastam, szintén nem jelenik meg ott. Vagy az a több tucat óra, amit a külügyminisztériumban dolgozom. Röviden: nincs összefüggés a napló és a munkavégzésem órái között. Mellesleg a munkám része valóban az is, hogy újságírókkal találkozom. Netanjahuval ellentétben nekem nincsenek saját kommunikációs csatornáim, melyet kétes hírű oligarchák vásároltak volna nekem (mint mondjuk Netanjahunak a 14-es csatornát). Tehát magamnak kell tájékoztatnom a nyilvánosságot minden jó dologról, melyet kormányunk tesz, amely nagyon keményen dolgozik a lakosságért.

2Palesztin menekültek

Második hazugságát Netanjahu egy dokumentumnak nevezi, “amely eladja az országot Jida Rinawi Zoabinak”. Ebben az az elképesztő mondat szerepel: “Ebben ő (mármint én) azt vállalja, hogy az 1948-as palesztin menekülteket visszaengedi otthonaikba.” Néha meg kell csípned magad, hogy elhidd, ez az ember volt Izrael miniszterelnöke. Ez egy olyan dokumentum – ahogyan azt még a kormány támogatásával nem éppen gyanúsítható Amit Segal is kifejtette már –, mely abszurd, egyoldalú követeléseket tartalmaz, amelyet maga Zoabi képviselő küldött nekünk. Senki nem válaszolt neki rá, és nyilvánvalóan senki sem ígért neki semmit. Én magam következetesen és teljes mértékben ellenzem a palesztin visszatérési jogot, és még csak vita sem volt soha erről a kérdésről. Egyébként Izraelben volt egy kormány a múltban, amely valóban komolyan tárgyalta az ügyet. 1998-ban Tzachi Hanegbi igazságügyi miniszter két új település létrehozását javasolta az 1948-ban kitelepített Ikrit és Biram egykori menekültjei számára. Az akkori miniszterelnököt Benjamin Netanjahunak hívták.

3Katar és FIFA

A harmadik hazugság a honvédelmi-, a kulturális miniszter és az általam jegyzett, arról szóló közleményére reagált, hogy lehetőség nyílt az izraeliek számára a katari világbajnokság megtekintésére. Netanjahu /Golden szerint “egy rövid Google-keresés azt mutatja, hogy erről már régen megegyeztek a FIFA-val.” Igen, ez történik, ha az ellenzéki vezető nem veszi a fáradságot, hogy részt vegyen a biztonságpolitikai tájékoztatásokon, hanem ehelyett elkezd a Google-ra építeni. Valóban létezik megállapodás a FIFA-val, de mint köztudott, a kormány szerepe többek között az, hogy a valóságban is megvalósítsa a megállapodásokat. A Netanjahu-kormány általános hanyagsága részeként bejelentették a FIFA-val a megállapodást, de nem foglalkoztak azzal, hogy valóban meg is történjenek az egyezségben foglaltak, mert számukra csakis a sajtótájékoztató számított.

Ezért miután mi jöttünk, újra el kellett intéznünk mindazt, amit elhanyagoltak. Megállapodtunk abban, hogyan lépnek be az izraeliek egy olyan országba, amellyel nincs hivatalos kapcsolatunk, ki adja ki a vízumot, ki hagyja jóvá az eljárást. Éppen az ilyen unalmas dolgok jelzik a különbséget az üres és semmitmondó sajtótájékoztatók, és egy olyan működő és hatékony kormány között, mint a miénk. A héten létrejött megállapodás diplomáciai, politikai és adminisztratív eredmény. Így működnek a szakszerű minisztériumok, melyek képesek együttműködni Izrael polgárai érdekében. Pontosan ez a különbség aközött, aki csak szórja az ígéreteket, és aközött, aki be is tartja azokat. Aki nem érti az eredmény nagyságát, az ezt nem akarja megérteni. Vagy hazug. Önök döntenek.

És még egy dolgot szeretnék elmondani Izrael polgárainak ezzel a poszttal és a mögötte lévő dolgokkal kapcsolatban: Az igazság végül győz.