A Hamasz videófelvételt tett közzé beteg izraeli foglyáról

A Hamasz videófelvételt tett közzé beteg izraeli foglyáról

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamasz terrorszervezet kedden közzétett egy videófelvételt az egyik, izraeli állampolgárságú foglyáról, aki a felvételen oxigénmaszkban, kórházi ágyon látható – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet kedden.

A helymeghatározás megakadályozása érdekében hang nélküli videófelvétel a 2015 óta fogva tartott Hisam al-Szajidot mutatja, miközben a háttérben lévő képernyőn egy, ezen a héten, Katarban tartott konferencia képei láthatók.

A videót egy nappal korábban szokatlan bejelentés előzte meg az egyik, a Gázai övezetben fogva tartott izraeli egészségi állapotának romlásáról. A Hamasz nem követelt ellenszolgáltatást a felvételért, s ez a lap szerint azt jelzi, hogy kétségbeesetten törekszik a fogolycsere-alku megkötésére.

Hisam al-Szajid, a korábban Izraeli déli részén élő 34 éves beduin fiatalember 2015-ben önszántából lépte át a Gázai övezet határát, s a Hamasz azóta nem adott át Izraelnek bizonyítékot az elfogásáról és őrzéséről. 

A videót elnémították, hogy ne jelezhesse közeli főút, müezzin vagy a kórház hangjaival a pontos tartózkodási helyet, mert ezt a Hamasz a legnagyobb titokban tartja. A Ynet szerint azt sem akarhatták, hogy maga al-Szajid megpróbáljon célozni helyzetére vagy helyére.

A filmen al-Szajid kissé távolságtartónak látszik, de úgy tűnik, tisztában van vele, hogy fényképezik. Nem láthatók zúzódások testének felfedett részein. Közzétették izraeli személyi igazolványának képét is. 

Az iszlamista szervezet korábban soha nem adott át életjelt a foglyairól anélkül, hogy ezért cserében ne kért volna valamit. A videó közzététele ezért azt jelezheti, hogy különösen fontosnak tartják a fogolycseréről szóló tárgyalások megindítását Izraellel. 

“Izrael úgy véli, hogy a Hamasz közvetlenül felelős civil polgárainak a helyzetéért, akiknek fogva tartásával megsérti a nemzetközi jogot. Két, értelmi fogyatékossággal élő emberről van szó, valamint két izraeli katona, a néhai Hadar Goldin és Oron Saul holttestéről, s át nem adásukkal lábbal tiporják az erkölcs és a nemzetközi jog minden határát” – hangsúlyozta kedden Jair Lapid külügyminiszter, aki várhatóan a közeli napokban átveszi a kormányfői széket Naftali Bennett miniszterelnöktől.

“Felszólítom a nemzetközi közösséget, beleértve az Egészségügyi Világszervezetet, a Vöröskeresztet és az értelmi fogyatékossággal élők  szervezeteit, hogy ítéljék el a Hamasz embertelen viselkedését, és követeljék, hogy a nemzetközi joggal összhangban járjon el, s adja át a civileket és a holttesteket” – tette hozzá Lapid.

Az Al-Qudsz című palesztin újságban megjelent írás szerint előzőleg, a szokatlan korábbi bejelentés után, Izrael kapcsolatba lépett az egyiptomi hírszerzés vezetőivel, és felvilágosítást kért a foglyok sorsáról, s az egyikük egészségi állapotának romlásáról szóló közlés megbízhatóságáról. 

Az egyiptomi illetékesek megígérték, hogy az egyik fogoly betegsége nyomán megpróbálnak áttörést elérni a fogságban lévő izraeliek átadásáról szóló, és jelenleg felfüggesztett tárgyalásokon.

A Hamasz rabságában lévő másik izraeli, az etióp zsidó Avra Mengisztu is átsétált askeloni otthonából a Gázai övezetbe, még 2014 szeptemberében. Mindkét izraeli állampolgár családja azt állítja, hogy a Gázába ment fiataloknak mentális egészségi problémáik voltak. Ennek ellenére a Hamasz ragaszkodik ahhoz, hogy ők izraeli “katonák” voltak.

A Hamasz 25 évvel ezelőtti gázai hatalomátvétele óta Izrael és a Hamasz négy háborút vívott egymással és több tucat kisebb összecsapást zajlott a határon.

Izrael és Egyiptom szigorú blokádot vezetett be a Hamasz ellen a 2007-es véres puccs után, melyen a Hamasz fegyveresei a mérsékeltnek tekintett Fatah párt tisztviselőit erőszakkal eltávolították az övezetből. Izrael szerint a gazdasági zárlat megakadályozza a Hamaszt katonai képességeinek növelésében, de a blokád politikájának bírálói szerint ez a Gázai övezet lakosságának kollektív megbüntetését is jelenti.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.