Németország izraeli vagy amerikai rakétavédelmi rendszer vásárlását tervezi

Iskander-M rakéta – Fotó: Wikipedia

Németország azt fontolgatja, hogy rakétavédelmi rendszert vásárol Izraeltől vagy az Egyesült Államoktól, hogy megerősítse a fenyegetésekkel szembeni védelmét, köztük a Kalinyingrádban felállított orosz Iszkander rakétákat – írja a német Welt am Sonntag.

A lapnak adott interjújában Eberhard Zorn tábornok, a német fegyveres erők főfekügyelője elmondta, hogy az orosz Iszkander rakéták szinte egész Nyugat-Európát elérhetik, és jelenleg nincs olyan rakétapajzsuk, amely védelmet nyújtana ezzel a fenyegetéssel szemben.

“Az izraeliek és az amerikaiak rendelkeznek ilyen rendszerekkel. Melyiket részesítsük előnyben? Sikerül-e létrehoznunk egy átfogó (rakétavédelmi) rendszert a NATO-ban? Ezek azok a kérdések, amelyekre most meg kell válaszolnunk” – mondta Zorn.

2018-ban a Kreml Iszkander rakétákat telepített kalinyingrádi exklávéjába, amely Lengyelország és Litvánia között fekszik.

Az Iszkander egy mobil ballisztikus rakétarendszer, amely a szovjet Scud rakétát váltotta fel, és két irányított rakétája hagyományos vagy nukleáris robbanófejeket is hordozhat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSSky News