Egyéves szünet után visszatér Izraelbe Lengyelország nagykövete

Visszatér Izraelbe Lengyelország nagykövete a holokauszt emlékezete miatti nézeteltérés okozta egyéves szünet után – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

Andrzej Duda lengyel elnök Jichák Hercog izraeli államfővel folytatott angol nyelvű telefonbeszélgetésén ígéretet tett arra, hogy ismét betöltik a 2021-es lengyel jóvátételi törvény miatt kitört vita miatt szüneteltetett nagyköveti állomáshelyet Izraelben.

Lengyelország már a következő napokban elküldi nagykövetét, hogy bemutassa megbízólevelét – mondta Andrzej Duda Hercognak annak jeleként, hogy a két ország túljutott az egy éve tartó diplomáciai viszályon.

“Mindkét elnök reményét fejezte ki, hogy Lengyelország és Izrael között a jövőben felmerülő kérdéseket őszinte és nyílt párbeszéddel, valamint a kölcsönös tisztelet szellemében oldják meg” – olvasható Herzog szóvivőjének közleményében.

Lengyelország és Izrael között amiatt alakult ki feszültség, hogy a lengyel parlament tavaly júliusban elfogadott egy jóvátételi törvényt, amely a jövőre nézve gyakorlatilag megtiltja a nácik által a holokauszt idején elkobzott vagyon visszaszolgáltatását az örökösöknek. A jogszabályt, amelyet Duda aláírt, Jair Lapid izraeli külügyminiszter “antiszemitának és erkölcstelennek” nevezte, majd a következő hónapban a külügyminisztérium konzultációra hazahívta varsói követét, és Lapid azt tanácsolta Lengyelország jeruzsálemi nagykövetének, hogy szintén térjen haza. Később az izraeli külügyminisztérium az új varsói nagykövetet, Jakov Livnét is arra utasította, hogy ne foglalja el állomáshelyét.

Idén azonban a feszültség csökkent, és Livne februárban elfoglalta varsói posztját, hogy Izrael jobban tudja koordinálni erőfeszítéseit állampolgárainak kimenekítésére Ukrajnából, valamint az Ukrajnának nyújtandó segítséget. Júniusban – 2017 óta először – két lengyel parlamenti képviselő járt a kneszetben.

“Ukrajna orosz inváziója összehozza a két országot” – mondta egyikük, Marek Rutka a The Times of Israelnek a múlt hónapban.

Ugyanakkor továbbra is fennállnak a nézeteltérések a holokauszt emlékezetét illetően. Emiatt a múlt hónapban Izrael lemondta több ezer középiskolás diák erre a nyárra tervezett lengyelországi utazását, mert azzal vádolják a lengyel kormányt, hogy ellenőrizni akarja az izraeli gyerekeknek tanítandó holokausztismereteket. A lengyel kormány szerint az izraeli fiatalok “negatív képet” kapnak Lengyelországról az ifjúsági csoportokat kísérő fegyveres őrök miatt, és mert szerintük a látogatások csak a holokausztra fókuszálnak, nem alakítanak ki kapcsolatokat a lengyel fiatalokkal.

A nácik és a velük együttműködők hatmillió zsidó halálát okozták a holokauszt során, ezen belül a nagyjából hárommilliós lengyelországi zsidó lakosság mintegy kilencven százalékának vesztét, és a nagyobb náci haláltáborokat Lengyelországban létesítették.

A holokausztkutatók bőséges bizonyítékot gyűjtöttek össze lengyel falusiakról, akik zsidókat gyilkoltak, vagy olyan lengyelekről, akik a tehetetlen zsidókat anyagi haszonszerzés céljából zsarolták. A lengyel ellenállás és a száműzetésben élő kormány néhány tagja ugyanakkor figyelmeztette a világot a nácik tömeges gyilkosságaira, és lengyelek ezrei életük kockáztatásával mentettek zsidókat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.