Szabad-e szombaton skorpiót ölni?

Fotó: Shutterstock

Szombaton tilos a vadászat és az állatok leölése. De mit csinálsz, ha mérgező állattal találkozol? Smuel Sapira, Kochav Jair rabbija (és néhány olvasó) elmagyarázta a Ynet-en.

Kérdés: Olyan helyen élünk, ahol sok a skorpió, az egyik mérgező és veszélyes fajta, a másik nem mérgező, de a csípése veszélyeztetheti a gyerekeket. Van engedély a területünkre tévedt skorpióra vadászni szombaton? Megölhetjük-e, és hogyan?

Válasz: Szombaton tilos a vadászat és az állatok leölése. A tilalom azonban csak akkor érvényes, ha valaki pusztán a vadászat kedvéért szeretne vadászni. Ha azonban veszélyes állatokról van szó, és vadászatuk vagy leölésük mentési célt szolgál, akkor az mindenképpen megengedett.

Amikor skorpió vagy kígyó van a közelünkben, nehéz megállapítani, hogy mérgezőek-e vagy sem, ezért a kétség miatt megengedhető, hogy lépéseket tegyünk a tőlük való megmenekülésünk érdekében anélkül, hogy megvizsgálnánk, milyen fajták. Mivel a kígyókra és más mérges állatokra szabad vadászni, minden bizonnyal megengedhető a későbbi erdőben való elengedésük is. Mindezt annak ellenére, hogy az állatok – különösen a kígyók és a skorpiók – mükcének számítanak, tehát nem szabad szombaton érinteni, mozgatni őket (mint pl. ceruza, toll, pénz, pénztárca, kő, fa, gyertya, gyertyatartó, mozsár, balta, mindenféle szerszám stb.). A veszélyes állatok szabadon bocsátása vagy kisöprése a Szombat kimenetele után történhet.

Olvasói hozzászólások:

Édes Istenem. Kifogytatok a témákból? Milyen törvény vonatkozik a csótány házból való eltávolítására? És mi van a hangyákkal? Tetveket kifésülni szabad?

Csak akkor megengedett, ha a skorpió nem körülmetélt.

Úgy tűnik, hogy az értelmetlenséggel való foglalatosság a lehető legképtelenebb dolgokat hozza ki a szombattartókból. Csapd agyon a skorpiót egy papuccsal, aztán tanuld tovább a tórai hetiszakaszt.

Talán a rabbik is csatlakozhatnának a 21. századhoz?

Én is olyan helyen élek, ahol skorpiók vannak. Mi a probléma egy kartonlappal kirakni őket?!

Chájjim (Chaim) Vital rabbi még egy szúnyogot sem volt hajlandó megölni. Állatot elpusztítani, csak mert veszélyes lehet, nem helyes módszer. A kutya is veszélyes, ha irritálják. Bejött egy skorpió? Fogjunk egy seprűt, és tessékeljük ki az ajtón. Megengedett skorpiót seperni szombaton.

Nem ölünk védett állatokat. Elfogjuk és a településen kívülre visszük őket.

És még fizetünk is neki azért, hogy hülyeségekkel foglalkozzon. A Tóra szent és azok is a szentek, akik ebből élnek. Ez a te Istened, Izrael.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet