Megérkezett Izraelbe Joe Biden

Fotó: GPO

Megérkezett szerdán Izraelbe Joe Biden amerikai elnök, aki a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren tartott rövid sajtótájékoztatóján az antiszemitizmus elleni harcról, Izrael közel-keleti integrációjának fontosságáról, illetve az amerikaiak és az izraeliek közötti szoros kapcsolatokról is beszélt.

A repülőtéren, ahol Jair Lapid izraeli miniszterelnök fogadta, Biden megígérte, harcolni fog az antiszemitizmus ellen, „akárhol üti is fel a fejét”, egyúttal hangsúlyozta, hogy az izraeliek és az amerikaiak között rendkívül szoros kapcsolat van, és leszögezte: nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy valaki cionista legyen.

Az elnök megerősítette Lapid néhány órával korábbi bejelentését, miszerint a két ország szorosabbra fűzi együttműködését a tudományos kutatás, valamint a klímaváltozás és a koronavírus-járvány elleni küzdelem terén is.

Hangsúlyozta továbbá, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse Izrael integrációját a közel-keleti régióban. Bejelentette azt is, hogy csütörtökön virtuális konferenciát tartanak az új, Izrael, az Egyesült Államok, India és az Egyesült Arab Emírségek alkotta, I2U2 országcsoport résztvevőivel az élelmiszerellátási bizonytalanság elleni küzdelemről.

Lapid a maga részéről „nagyszerű cionistának” és „Izrael egyik legjobb barátjának” nevezte az amerikai elnököt, látogatását pedig történelminek minősítette.

A miniszterelnök elmondta: azon igyekszik, hogy Izrael és az Egyesült Államok erős nemzetközi koalíciót hozzon létre az iráni nukleáris törekvések ellen.

A tervek szerint Biden Ciszjordániába is ellátogat, ahol találkozik Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, pénteken pedig Szaúd-Arábiába utazik tovább, ahol Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökössel, a királyság de facto vezetőjével ül asztalhoz.

Megválasztása előtt Biden azt ígérte, elszámoltatja a szaúdi vezetőket – köztük a trónörököst – a 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró, valamint Rijád Jemenben végrehajtott hadműveletei ügyében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.