Biden Izraelben: Irán soha nem juthat atomfegyverhez

Biden Izraelben: Irán soha nem juthat atomfegyverhez

Irán és Szaúd-Arábia is szóba került Joe Biden amerikai elnök és Jair Lapid izraeli miniszterelnök csütörtöki, jeruzsálemi egyeztetésén, amely után Lapid leszögezte: Izrael és az Egyesült Államok nem tűri, hogy a síita állam atomfegyverre tegyen szert.

A miniszterelnök újságíróknak azt mondta, meg fogják akadályozni az iráni nukleáris törekvéseket, amelyek szerinte nem csupán Izraelre, hanem az egész világra veszélyt jelentenek. A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésről a felek közleményt is kiadtak, amelyben leszögezik, hogy Washington továbbra is elkötelezett az izraeli katonai fölény fenntartása mellett.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál tájékoztatása szerint Lapid hangsúlyozta Bidennek, hogy Iránt szerinte csak komolyan vehető katonai fenyegetés tántorítaná el a nukleáris fejlesztésektől.

Biden az izraeli Tizenkettes tévécsatornának szerdán, nem sokkal indulása előtt adott interjújában azt mondta, kész a végső megoldásra is Iránnal szemben, amennyiben a síita állam nem hajlandó felhagyni nukleáris programjával.

Irán már tanújelét adta korábban, hogy ha szorongatják, le tud állni, és meg tud változni − fogalmazott a Kan rádiónak adott interjújában ezzel kapcsolatban Amir Esel, az izraeli védelmi minisztérium igazgatója.

Biden szerdán érkezett Izraelbe, pénteken pedig Szaúd-Arábiában folytat egyeztetéseket. Az elnök a Tizenkettes csatornának azt mondta, négynapos közel-keleti körútja − köztük rijádi látogatása − fő célja a közel-keleti régió stabilitásáról szól, amely az Egyesült Államok érdeke.

Amerika nem hagyhatja el a Közel-Keletet, hogy aztán az így keletkezett vákuumot Kína és Oroszország töltse be − fogalmazott Biden. Az elnök egyúttal leszögezte: nem ért egyet azon demokrata párti politikusokkal, akik Izraelt apartheid államnak minősítik.

Izrael demokrácia; szövetségesünk és barátunk − fogalmazott Biden. A The Times of Israel közlése szerint Biden arra kérte az izraeli kormányt, ne létesítsen új zsidó telepeket.

Megbeszélésük után nem sokkal Biden és Lapid − Narendra Modi indiai miniszterelnökkel és Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével − részt vett a négy ország alkotta I2U2 országcsoport virtuális fórumán. A vezetők ezt követően közös közleményben arról tájékoztattak, hogy országaik közös befektetésekkel és a víz- és energiagazdálkodás terén létrehozott vállalkozásokkal igyekeznek választ adni a világ jelenlegi legnagyobb kihívásaira, valamint együttműködnek az űrkutatás, az egészségügyi fejlesztések és az élelmiszerbiztonság terén is.

Leszögezték, hogy támogatják Izrael integrációját a közel-keleti térségbe, és üdvözölték a régió országait összehozó kezdeményezéseket, például a biztonságpolitikának szentelt, hatoldalú közel-keleti külügyminiszteri találkozót, a Negev-csúcsot.

A tavaly októberben létrehozott I2U2-t egyes médiumok máris új négyesfogatként emlegetik, utalva az indiai–csendes-óceáni demokráciák − India, Japán és Ausztrália − és az Egyesült Államok informális blokkjára, amelyet Kína regionális befolyása ellen hoztak létre.

Biden átvette Herzogtól az elnöki Becsületérmet:

Biden elnök este részt vett a 21. Maccabi Játékok megnyitóján:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.