Szaúd-Arábia megnyitja légterét az Izraelbe tartó és onnan érkező gépek előtt

el-al repülő
Fotó: Flickr

Szaúd-Arábia megnyitja légterét az Izraelbe tartó és onnan érkező utasszállító repülőgépek előtt – jelentette be helyi idő szerint csütörtök este a királyság légtérirányítási hatósága.

A döntést a közel-keleti körútján tartózkodó Joe Biden amerikai elnök üdvözölte és történelmi döntésnek nevezte. Biden jelenleg Izraelben van, a tervek szerint innen péntek este utazik Szaúd-Arábiába, ahol találkozik Szalmán bin Abdel-Azíz i királlyal és az ország de facto irányítójával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel.

A bejelentést az izraeli közlekedési minisztérium is üdvözölte, Merav Michaeli tárcavezető pedig azt mondta, a szaúdi döntés hozzájárul ahhoz, hogy Izrael erősítse kapcsolatait a térség más államaival.

Bár Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincsenek egymással diplomáciai kapcsolatai, és Rijád nem ismeri el Izraelt, az utóbbi időben több izraeli-szaúdi megbeszélés zajlott zárt ajtók mögött, elsősorban mindkét állam közös riválisa, Irán kapcsán – mutatnak rá elemzők.

Szaúd-Arábia már korábban megnyitotta légterét az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint az Izrael és Bahrein között közlekedő repülőgépek előtt. Abu-Dzabi és Manáma az úgynevezett Ábrahám-egyezmény keretében 2020-ban – az Egyesült Államok közvetítésével – normalizálta kapcsolatait Izraellel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.