Oroszország a Zsidó Ügynökség tevékenységének beszüntetését követeli az országban

A hónap elején a Zsidó Ügynökség (Szochnut) moszkvai irodáihoz levél érkezett az orosz igazságügyi minisztériumtól, amelyben azt állítják, hogy a szervezet a törvényt megsértve gyűjt adatokat orosz állampolgárokról, és előnyben részesíti a “tudományban és üzleti életben dolgozó állampolgárok” alijáztatását. A bírósági tárgyalást a jövő hétre tűzték ki.

Az orosz igazságügyi minisztérium ma (csütörtökön) a moszkvai bírósághoz fordult a Zsidó Ügynökség feloszlatására, amely független orosz szervezetként működik az országban. A petíció tárgyalását a jövő hétre, július 28-ára tűzték ki – jelentette az orosz állami hírügynökség. A jelentés szerint a petíció oka az orosz törvények zsidó ügynökség általi megsértése.

A hónap elején a Szochnut moszkvai irodáihoz levél érkezett az orosz igazságügyi minisztériumtól, amelyben azt állítják, hogy a szervezet törvénysértő módon gyűjti, tárolja és továbbítja az orosz állampolgárokra vonatkozó adatokat, ezért be kell zárni azt. A kifogás az ügynökség által az Izraelbe bevándorolni szándékozó jelöltekről gyűjtött adatokra vonatkozott. A levél általánosságban is utalást tesz az Ügynökség alijáztató tevékenységére – és külön kiemeli, hogy tevékenységében az Ügynökség előnyben részesíti „a tudományos és üzleti életben dolgozó orosz állampolgárokat, akiknek Oroszországon kívüli állandó tartózkodása jelentősen csökkenti az ország tudományos és gazdasági potenciálját”.

A levélben azonban nem volt kifejezett utasítás az azonnali bezárásra, így a szervezet a levelet a várható tárgyalások kiindulópontjaként kezelte, amelyek végén kompromisszumok is születhetnek.

- Hirdetés -

Az elmúlt évben nyomást gyakoroltak a Zsidó Ügynökség különböző oroszországi fiókjaira az ott lefolytatott különféle ellenőrzések révén. Egy esetben például az egyik kirendeltség teljes adatbázisának átadását követelték a hatóságok. Az ügynökség abban reménykedett, hogy a legutóbbi levél csak része volt annak a nyomásnak, amelyet párbeszéddel lehet kezelni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.