Marokkó és Izrael igazságügyi megállapodással folytatja kapcsolatai normalizálását

Marokkó és Izrael kedden igazságügyi együttműködési megállapodást kötött, amellyel tovább folytatódik a Rabat és Tel-Aviv közötti kétoldalú kapcsolatok gyors ütemű normalizációja.

A már korábban előkészített marokkói-izraeli védelmi és biztonságpolitikai, gazdasági és ipari, technológiai, kulturális, valamint sportügyi megállapodások aláírását követően a mostani egyezményt a Rabatba látogató Gideon Szaár izraeli és Abdellatif Ouahbi marokkói igazságügyi miniszter látták el kézjegyükkel.

Ez az együttműködési megállapodás az első olyan igazságügyi dokumentum, amelyet a két ország kormányképviselői a diplomáciai kapcsolatok 2020 év végi felvétele óta aláírtak. A Washington vezetésével akkor tető alá hozott Ábrahám-egyezmények keretében tett diplomáciai előrelépésért cserébe az Egyesült Államok akkor elismerte Marokkó fennhatóságát a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai terület felett.

A keddi megállapodás különösen a „szakértelem megosztása” és az igazságszolgáltatási rendszerek „digitalizálása és modernizálása” kérdésében hozhat előrelépést – áll a marokkói-izraeli közös sajtóközleményben. A két ország mostani együttműködése kiterjed még a szervezett bűnözés, a terrorizmus és az emberkereskedelem elleni küzdelemre is.

Mindemellett a kedden szintén Rabatba látogató, eredetileg marokkói muszlim családból származó Iszávi Frej izraeli regionális együttműködésért felelős miniszter megbeszélést folytatott Mehdi Benszadid marokkói ifjúsági és kulturális miniszterrel egy ifjúsági kulturális csereprogram létrehozásáról.

A mintegy 3000 főt számláló marokkói zsidó felekezet továbbra is a legnagyobb és legjelentősebb észak-afrikai zsidó közösség az Izrael Állam 1948-as létrehozását követő nagymértékű marokkói kivándorlás ellenére.

Múlt héten a két ország megerősítette stratégiai és katonai szövetségét is, amikor Aviv Kohávi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke első alkalommal tárgyalt Marokkóban regionális biztonsági kérdésekről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.