Újabb felszólítást kapott Izrael az ENSZ-től

Megint felszólítást kapott Izrael az ENSZ-től

A ciszjordániai erőszak beszüntetésére szólították fel Izraelt az ENSZ megfigyelői – közölte kedden Genfben a világszervezet.

A közlemény szerint a Ciszjordánia déli részén fekvő Masszafer Jattában az izraeli katonaság rendszeresen zaklatja nemcsak a helyi lakosságot, hanem a nekik jogi és humanitárius segítséget nyújtó szervezetek dolgozóit is.

Információik szerint a közelmúltban több ilyen alkalmazottat vettek őrizetbe és tartottak fogva órákon át. Személyes irataikat, valamint autóikat elkobozták azzal a váddal, hogy engedély nélkül léptek be katonai területre.

Az ügy előzménye az izraeli legfelsőbb bíróság egy májusi döntése, amellyel lőtérnek nyilvánította a 12 palesztin falut magába foglaló kistérséget. A területen az izraeli hadsereg több mint 40 éve folytat rendszeres lőgyakorlatokat, ami a helyi lakosságot zavarja és megfélemlíti. Az ENSZ megfigyelői és a palesztinok szerint az izraeli jogi állásfoglalás immár lehetővé teszi, hogy a helyi lakosokat akár erőszakkal is kitelepítsék a területről, ahol akár új zsidó településeket is építhetnek, ami a nemzetközi jogba ütközne.

- Hirdetés -

A megfigyelők különös aggodalmuknak adtak hangot Szami Hureinivel kapcsolatban, aki a terület emblematikus jogvédőjeként küzd a közeli Hebron déli részén kialakított illegális zsidó települések ellen. Ügyvédje szerint őt is rendszeresen érik zaklatások a hadsereg részéről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.