A hadsereg bejelentette az Iszlám Dzsihád elleni „Pirkadat” hadműveletet – és likvidálta a szervezet egy magas rangú tagját

A hadsereg bejelentette az Iszlám Dzsihád elleni „Pirkadat” hadműveletet – és likvidálta a szervezet egy magas rangú tagját

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben támadást indított az Iszlám Dzsihád terrorista szervezet célpontjai ellen, miközben rendkívüli helyzetet léptettek életbe a hátországban. Palesztin jelentések szerint egy toronyházat ért támadás a gázai Armal negyedben.

Az IDF a Gázai övezetet támadja. A hadsereg bejelentette a „Pirkadat” (Alot Hasachar – עלות השחר) elnevezésű katonai hadművelet elindítását, amelynek célja az Iszlám Dzsihád terrorista szervezet célpontjai. Az övezethez közeli izraeli területeken (80 kilométeres távolságig) rendkívüli helyzetet léptettek életbe. A hadsereg likvidált egy magas rangú iszlám dzsihadistát. Palesztin források szerint a szervezet katonai tanácsának vezetőjéről van szó. Palesztin jelentések szerint a támadás célpontja a Migdal Palestine néven ismert toronyház a gázai Armal negyedben. Beni Ganz védelmi miniszter a hadsereg központjában tartózkodik Tel-Avivban.

Az elmúlt három napban, az Iszlám Dzsihád magas rangú vezetőjének, Baszam al-Szaadi dzsenini letartóztatását követően a hadsereg lezárta az övezethez közeli főbb utakat attól tartva, hogy a gázai terrorszervezet támadást hajt végre. A korlátozások mintegy 5000 izraeli lakos – a Gázai övezethez közel lakóknak körülbelül egyharmada – életét zavarják meg. 

Taysir Jabari, akit a hadművelet elején likvidáltak

A biztonsági szervezetek magas rangú tisztviselői kedden úgy becsülték, az Iszlám Dzsihád elhatározta, hogy Al-Szaadi letartóztatására válaszul páncéltörő rakétát lő ki izraeli célpontra. A becslések egyebek mellett hírszerzési adatokon alapulnak. Információk szerint vannak olyan terror-osztagok, amelyek a környéken barangolnak, lehetőséget keresve arra, hogy mesterlövészek vagy páncéltörő rakéta kilövésével polgári vagy katonai célpontot támadjanak.

Ma is folytatódnak az IDF által a Gázát övező térségben bevezetett korlátozások. Jair Lapid miniszterelnök ma délelőtt megbeszélést hívott össze a Tel-Aviv-i Kiriában, a hadsereg főhadiszállásán, ahol a biztonsági helyzetet értékelték. A megbeszélés végén Lapid elmondta, hogy a Gázai övezet környékén lakók biztonsága a kormány legfontosabb prioritása, és azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban visszaállítsa a normális állapotot. Mindeközben Beni Ganz védelmi miniszter helyzetértékelést tartott ma reggel a Déli Parancsnokság Beer Seva-i főhadiszállásán magas rangú biztonsági tisztviselők részvételével. Ezt követően találkozott a Gázai övezet környéki önkormányzatok vezetőivel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.