Netanjahuhoz hűséges politikusok taroltak a Likud párt előválasztásán

Netanjahuhoz hűséges politikusok taroltak a Likud párt előválasztásán Izraelben

Benjamin Netanjahu pártelnökhöz hűséges politikusokat választottak a jobboldali, ellenzéki Likud listájának élére a párt előválasztásán a párttagok Izraelben – jelentette a helyi média csütörtökön.

A Likud szerdán megrendezett előválasztásán, melynek eredményeit csütörtökön hirdették ki, a Benjamin Netanjahu pártelnökhöz hűséges, róla kritikát korábban nem megfogalmazó, viszont a Netanjahut korrupciós vádakkal bíróság elé állító ügyészséget és a jogrendet gyakorta bíráló politikusokat jutalmazta a párt tagsága.

A 2019-es előválasztáshoz hasonló arányban, a párt szavazásra jogosult tagságának 58 százaléka, csaknem 80 ezer ember voksolt szerdán, hogy eldöntsék mintegy 70 országos, és 40 körzeti képviselőjelölt közül a november eleji országos választás Likud-pártlistájának sorrendjét.

Az eredmények alapján csak a lista 35. helye után szerepel, és ezért várhatóan kiesik több, régóta az izraeli parlamentben, a kneszetben dolgozó honatya. Közülük a legismertebb Cahi Hanegbi, aki hosszú politikusi pályáján számos miniszteri hivatalt is betöltött.

- Hirdetés -

Csak két számjegyű, de várhatóan parlamenti széket jelentő helyre került az előző előválasztás első helyezettje Jiszrael Kac, aki korábban bejelentette, hogy Netanjahu távozása után meg szeretné szerezni a pártelnöki széket.

Szintén rosszul szerepelt Hajim Kac és Juli Edelstein, akik korábban az élbolyban voltak. Ők olykor bírálták a pártelnököt, és Edelstein szintén felvetette, hogy utódja szeretne lenni a jövőben a párt élén.

Az első tíz helyen Netanjahuhoz közelálló, politikáját és személyét a nyilvánosság előtt támogató politikusok végeztek, és több új, fiatal politikus-jelölt is bejutásra esélyes helyet szerzett.

A közvélemény kutatások mintegy 33-34 helyet ígérnek a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likudnak a november 1-jére kiírt parlamenti választáson.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.