Izraelben felháborodtak, hogy Abbasz a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát

Jeruzsálemben felháborodást váltott ki, hogy Mahmud Abbasz palesztin elnök kedd esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát – jelentette a helyi média szerdán.

“Mahmud Abbasz német földön azzal vádolta Izraelt, hogy ’50 holokausztot’ követett el. Ez nem csak erkölcsi szégyen, hanem szörnyű hazugság is” – írta a Twitteren Jair Lapid izraeli miniszterelnök, akinek apja, Tomi Lapid Budapesten élte át a vészkorszakot. “A holokausztban hatmillió zsidót gyilkoltak meg, köztük másfél millió gyereket. A történelem nem fog megbocsátani Abbasznak” – tette hozzá Lapid.

“Aljas és hamis dolgok, kísérlet a történelem eltorzítására és átírására” – mondta a Kan közszolgálati rádióban Beni Ganz védelmi miniszter, aki szintén magyar holokauszttúlélők gyermeke, és aki az elmúlt évben többször tárgyalt Abbasszal, az otthonába is hívva őt. “A békét keresőktől elvárható, hogy elismerjék a múltban elkövetett bűnöket, és ne torzítsák el a valóságot, írják át a történelmet” – tette hozzá Ganz.

“Miniszterelnökként nem voltam hajlandó találkozni sem, nemhogy politikai tárgyalásokat folytatni Mahmud Abbasszal a hazai és külföldi nyomás dacára. Nem partner, aki tagadja a holokausztot, üldözteti a katonáinkat Hágában, és fizetést folyósít a terroristáknak” – mondta Naftali Bennett volt kormányfő.

- Hirdetés -

“Felszólítom a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy hagyjanak fel Abbasz legitimálásával, a vele való találkozókkal, tárgyalással” – fogalmazott Avigdor Liberman pénzügyminiszter, és kijelentette, hogy a kormánynak változtatnia kell az Abbasszal folytatott együttműködésén.

Liberman szerint a kormánynak nincs oka komolyan venni Abbász arra vonatkozó fenyegetéseit, hogy a palesztinok leállítják a rendszeres biztonsági egyeztetést Izraellel. “Csak e miatt a biztonsági koordináció miatt kulcsfigura, és hagyják meg az életét az egymással versengő palesztin terrorszervezetek” – vélekedett a pénzügyminiszter.

Liberman hozzátette: Abbasz a szovjet Lumumba Egyetemen beadott doktori disszertációjában is elferdítette a holokausztot, ugyanis azt állította, hogy Izrael állam megalakítása előtt a cionisták együttműködtek a nácikkal.

Ajelet Saked belügyminiszter Twitter-üzenetében szintén Ganzot ostorozta, amiért találkozott azzal, “aki az izraeli katonák ellen harcol Hágában, és tagadja a holokausztot Németországban.”

“Nem szabad legitimációt adnunk neki, és semmiképpen sem hívhatjuk meg Ros Haájinnba” – írta, utalva Ganz lakhelyére, ahol a védelmi miniszter megbeszéléseket tartott Abbasszal.

“Abbasz megjegyzése az ’50 holokausztról’ szégyenletes” – jelentette ki a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója, Dani Dajan a palesztin elnök berlini szavaira reagálva.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.