A 30 kilométeres vízvezeték – melyet négyéves tervezés után hagyták jóvá – évi 2,5–3,5 millió köbméter vizet szállít majd a Jordán-völgyi palesztin gazdákhoz • „A víz értékes erőforrás – de nem olyan ritka, mint a bizalom.”

Az Izraeli Polgári Közigazgatás építési engedélyt adott ki a Palesztin Vízügyi Hatóságnak (PWA) egy fővezeték megépítésére, amely a tisztított szennyvizet a Ramallah közelében lévő El Bireh szennyvíztisztító telepről szállítja majd palesztin gazdákhoz mezőgazdasági célból a Jerikó-völgybe.

A 30 km hosszú vízvezeték évente 2,5-3,5 millió köbméter jó minőségű mezőgazdasági vizet szállít majd a Jordán-völgyi gazdákhoz – ami örvendetes változás, mivel az El Bireh szennyvíztisztító telep nagyjából 3 millió köbméter jó minőségű tisztított vizet önt ki, ami általában más forrásból származó szennyvízzel szennyezett.

A Jordán-völgyben meglévő vízszállítási és vízkezelési infrastruktúra fokozatos romlása és az éghajlatváltozás gyorsuló hatása miatt évek óta folynak a viták arról, hogyan lehetne hatékonyan szállítani biztonságosabb minőségű vizet a Jordán-völgybe.

„Mind a tisztított, mind a tisztítatlan szennyvíz hatással van a természetvédelmi területre. Szennyezik a forrásokat, és befolyásolják a nemzeti park látogatóinak élményét. – Ilan Cohen, a Nahal Prat (Wadi Qelt) Természetvédelmi Terület vezetője szerint – A víz csatornázott elvezetése megoldja a problémát és megmenti a természetvédelmi területet.”

Az izraeli-palesztin vízügyi együttműködés korábbi akadályai

Az Izraeli Polgári Közigazgatás és a PWA közötti sikeres tárgyalást Izrael vezető akadémiai és kutatóintézete, az Arava Intézet segítette elő, ami az éles politikai konfliktusok közepette is előmozdítja a határokon átnyúló környezetvédelmi együttműködést.

Míg a hatóság és a közigazgatás korábban nem értett egyet azzal kapcsolatban, hogy az izraeli hadsereg fenntartsa az ellenőrzést a Nyugati Partvidék C zónáján keresztül tervezett vízvezeték útvonala felett, az Arava Intézet és palesztin partnere, a Damour a Közösségfejlesztésért, számos terepbejárást rendezett a Nyugati Partvidéken, a lehetséges útvonalakat felderíteni.

Az Arava Intézet palesztin vízügyi tanácsadókat vett fel, és egy palesztin mérnöki céget bízott meg a részletes építési tervek elkészítésével. Négy évnyi egyeztetés, tereptanulmányok, jelentések és tervek után a végleges tervek benyújtásra és jóváhagyásra kerültek, az építési engedélyt pedig a múlt héten adták ki.

„A kutatásokat és a tényeket felhasználva kellett kiépítenünk a bizalmat a két fél között, akik kezdetben nem voltak hajlandóak meghallgatni egymást” – mondja Amr Awadallah, az Arava Intézet egyik támogatója. „Végül úttörő együttműködés jött létre, ami azt mutatja, hogy a környezetvédelmi diplomácia alkalmazása meg tudja megoldani a klímaváltozás legáltalánosabb problémáit, amelyek földrajzi elhelyezkedéstől és nemzetiségtől függetlenül mindenkit érintenek.”

„A víz értékes erőforrás. Azonban nem olyan ritka erőforrás, mint a bizalom – mondja Dr. Tareq Abu Hamed, az Arava Intézet ügyvezető igazgatója – A kapcsolatokra és a bizalomra épülő munka azt bizonyítja, hogy lehetséges a regionális együttműködés, sőt szükséges is az éghajlatváltozás hatására növekvő környezeti kihívások kezeléséhez. Az ehhez hasonló megállapodások támogatják a régió fenntarthatóságát, és biztosítják, hogy ezek a gazdák ne váljanak klímamenekültté.”

A fenti írás a Jerusalem Postban megjelent cikk fordítása.
Angolból Vadász Éva fordította.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.