Arab farkasokat videóztak Izraelben – Videóval

arab farkasok vadszamár
Fotó: Einat Shteckler Zilberzvaig / Agro Jager News

Einat Shteckler környezetművész és fotós a Negev-sivatag déli részén, Izraelben, arab farkasokat videózott egy vadkamerával. Az Izraeli Természetvédelmi és Parkok Hatósága folyamatosan monitorozza a farkasok mozgását és viselkedését. A szürkefarkasnak két alfaja él Izraelben – tájékoztatták lapunkat Izraelből.

A Golán-fennsíkon az indiai farkas (Canis lupus palippes), míg délen az arab farkas (Canis lupus arabs) él, amelyek a legnagyobb vadonélő ragadozók egyike a Közel-Keleten. Az izraeli faunában, az ökológia egyensúlyra gyakorolt hatásuk rendkívül fontos. Előszeretettel zsákmányolják a nyulakat, a rendkívül ritka gazellákat és a kőszáli kecskéket. Mivel Izraelben legálisan tilos vadászni, ezért – néhány esettől eltekintve – a prédaállatok számát csak a ragadozók szabályozzák. Azonban a faj ökológiai élettere folyamatosan csökken, emiatt fokozódik az emberek és a farkasok közötti konfliktusok száma. Izrael egyes helyein a külterületi, sok esetben a nomád állattartás továbbra is jelentős. A farkasok ezeken az állattartóhelyeken, településeken, tanyákon, akár katonai bázisok mellett, szeméttelepeken is keresnek élelmet.

Az orvvadászat és mérgezések ellen folyamatosan küzdenek a helyi hatóságok szakemberei. A becslések szerint a Negev-sivatagban több száz arab farkas élhet. Az elmúlt napokban egy forgalmas út mellett egy vadszamarat gázolt el egy autó. Az állat elpusztult, persze jelentős anyagi kár is keletkezett. A balesetek döntő többsége éjszaka történik, mivel nappal túl meleg van, és minden vadonélő állat fekszik. A Negev-sivatagban éjszaka nem ritka, hogy tevecsorda vagy vadszamár-ménes is átválthat az úton.

Annak ellenére, hogy nincs takarás, mégis nehéz észrevenni a vadat az úton és viszonylag sok baleset is történik. A baleset után a dög ott maradt az út szélén. Persze felesleges is lenne elszállítani, mert a Közel-Keleten számos dögevő él és a ragadozókkal együtt napok alatt eltüntetik a tetemeket.

A gázolás után Einat Shteckler, azonnal kihelyezte a vadkameráját. Elsődlegesen csíkos hiénákra számított, amely főleg dögöt eszik, de ritkán vadászik is. A videó ellenőrzésekor érte igazán nagy meglepetés.

A vadszamarat aztán egy farkasfalka találta meg, amely mindösszesen hat egyedből állt. A videó minősége is kifejezetten jól sikerült, sikerült a kameráját a tetemhez közel elhelyezni és azt épségben be is tudta gyűjteni. A farkasok a bőséges élelemforrást több napig látogatták. Mivel azonban Izraelben nagyszámban él más dögevő is, az emlősök mellett több keselyű-féle is feltűnhet. A jelentős húsmennyiség hirtelen eltűnt a területről – tájékoztatta lapunkat a rendkívüli megfigyelésről Einat Shteckler.

Fotó és videó: Einat Shteckler Zilberzvaig


Az írás korábban az Agro Jager honlapon jelent meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.