Időutazás Budapestre – a Zsidó Kulturális Fesztiválra

Végigolvastam a budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál idei programját, és valami békebeli érzés szállt rám, mintha nem is most lenne, mintha az időgép egy másik Pesten tett volna le, nem ebben a maiban. Zengtek a Zerkovitz nóták a századfordulóról, a Kern András dalok az ezredfordulóról, újra Koncz Zsuzsa sorokat dünnyögtem, mint gyermekkoromban, Leonard Cohent, mint kamaszkoromban és Broadway lett a Nagymező utca, ahol a Barbara Steisand és a Sába királynője kéz a kézben jártak a mai pesti dívákkal, kuplék keveredtek klezmerrel, operett Bachhal, Seres Rezső Vivaldival, és nem volt fenyegető előérzetünk Radnóti sorait hallgatva:

“Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.”

Mert az egészet inkább mintha Zsüti írta volna: “Megáll az idő, az égen néma álló csillagok.”

Ebben az álomban jó volt zsidónak lenni azon a Pesten.

Polgárnak lenni.

Embernek lenni.

Messze tett le a Zsidó Kulturális Fesztivál időgépe ettől a mai várostól, ahol horogkeresztet rajzolnak a zsinagógákra – már megint –, és ahol újra fasiszták ülnek a parlamentben, és ahol a miniszterelnök a vészkorszak hívószavait ízlelgeti az elmebeteg halandzsáiban. Sebaj!

Kellene ma éjjel egy kis haccáré, haccacáré, zsidó virtsaft, buli, zengeráj!

A csipkefüggönyös, kristálycsilláros, szokol-rádiós mennyországunk beköltözik egy hétre Budapest zsinagógáiba.

Hát hova máshova?

A Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4-én kezdődik, és 12-én hétfőig tart.

A helyszínek:

  • Dohány utcai Zsinagóga
  • Rumbach utcai Zsinagóga
  • Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga
  • Frankel Leó utcai Zsinagóga

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.