Izrael újraszabályozta a külföldiek ciszjordániai beutazását

Ciszjordánia civil felügyeletét vezető kormányzati koordinátora (COGAT), Raszan Alian tábornok a Kalandia ellenőrzőpontnál, áprilisban – Fotó: COGAT

Az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására Izrael új, az eredetileg tervezettnél enyhébb szabályokat határozott meg a külföldiek ciszjordániai beutazására – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet hétfőn.

Az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia civil felügyeletét vezető kormányzati koordinátor (COGAT), Raszan Alian tábornok új, 90 oldalas eljárási rendet tett közzé a külföldiek Ciszjordániába történő beutazásának és ottani tartózkodásának szabályozására, mely az Egyesült Államok, emberi jogi szervezetek és az Európai Unió nemzetközi nyomására enyhébb a korábban tervezettnél.  

Jeruzsálem már februárban közzétette a tervbe vett új eljárásokat, hogy azokat az érintettek véleményezhessék. A bírálatok hatására a hétfőn megjelentetett új változatból törölték többek között azt a korábbi követelményt, hogy a ciszjordániai lakosokkal romantikus kapcsolatot ápoló külföldieknek 30 napon belül tájékoztatni kellett volna  kapcsolatukról a COGAT irodáját.

Szintén kihúzták az október 20-án, egyelőre két évig, kísérleti jelleggel életbe lépő szabályozásból a látogatók és házastársaik ciszjordániai látogatásának maximális 90 napos határát. Ezentúl akár 180 napra is meghosszabbíthatják a látogatást, és újabb hosszabbítást kérhetnek a COGAT-tól.

A februári változathoz képest megszűntek a palesztin felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külföldi oktatók és hallgatók létszámának korlátozásai is. Ugyanakkor megmaradt, és az amerikaiakat aggasztja, hogy a COGAT feladata lesz annak ellenőrzése, hogy a Ciszjordániába belépni kívánó külföldit meghívták-e a palesztin akadémiai intézmények.

“Továbbra is aggályaim vannak a közzétett eljárásrenddel kapcsolatban, különösen  a COGAT azon szerepével, mellyel jogosult meghatározni, hogy a palesztin akadémiai intézmények által meghívottak beléphetnek-e Ciszjordániába, valamint a család egységét érintő lehetséges negatív hatások miatt” – írta a Twitteren Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete az új irányelvekről.  

“Fontos annak biztosítása, hogy ezeket a szabályozásokat a legfontosabb érdekelt felekkel, köztük a Palesztin Hatósággal összehangoltan dolgozzák ki. Teljes mértékben elvárom, hogy Izrael kormánya a kísérleti időszakban megtegye a szükséges kiigazításokat, biztosítsa az átláthatóságot, valamint a Ciszjordániára utazó összes amerikai állampolgárral és más külföldi állampolgárral szembeni tisztességes és egyenlő bánásmódot” – tette hozzá Nides.

Az amerikai nagykövetség egyik magas rangú tisztviselője szerint a szabályozás amerikai véleményezése szerepet játszik Izrael amerikai vízummentességének elbírálásában.  

“Ezek párhuzamos és külön pályák, melyek az amerikai érdekek érvényesítését szolgálják. Teljesíteni kell a vízummentességi program összes követelményét – például garantálni kell a viszonosságot az amerikai állampolgárok, köztük a palesztinok számára” – nyilatkozta a meg nem nevezett tisztviselő a Ynetnek.

“Ez nagyon összetett kérdés, és vannak jogi követelmények, amelyeknek Izraelnek meg kell felelnie ahhoz, hogy felvegyék a vízummentességi programba. Vita folyik erről az izraeli kormánnyal, kérdés, hogy miként érintik majd az eljárások az amerikai állampolgárokat, főként a palesztin származásúakat” – tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.