Az EU bírálta az izraeli hadsereget a han-juniszi kényszerkiürítések miatt

Közös közleményben bírálta pénteken Janez Lenarcic, az Európai Unió válságkezelésért felelős biztosa és Josep Borrell, a szervezet külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az izraeli hadseregnek (IDF) a Gázai övezetben lévő Han-Juniszra vonatkozó kiürítési parancsát, kiemelve, hogy az evakuálásnak összhangban kell lennie a nemzetközi humanitárius joggal.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a rendelkezés mintegy 250 ezer embert érint, köztük súlyos betegeket és várandós nőket.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a felszólítás miatt veszélybe kerül az övezetben lévő, részben még működőképes Európai Kórház, illetve annak betegei.

Aláhúzták, hogy már csaknem 1,9 millió gázai kényszerült otthona elhagyására, és felszólították Izraelt, garantálja, hogy a harci cselekmények befejeztével ezek az emberek visszatérhessenek otthonaikba, illetve azt, hogy a fedél nélkül maradtak minden szükséges szolgáltatást megkapjanak.

Hozzátették, hogy a súlyosbodó válság közepette az Európai Unió egészségügyi felszerelést és gyógyszereket is küld az övezetbe, s emlékeztettek arra, hogy a tűzszünet lehetővé tenné a humanitárius segítség bővítését, valamint az övezetben őrzött izraeli túszok kiszabadulását is.

Emellett felszólították Izraelt, tartsa tiszteletben a Nemzetközi Bíróság (ICJ) januári, illetve márciusi, “a palesztin népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítésére alkalmas harci cselekmények azonnali leállításáról”, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2735. számú, egy átfogó, háromlépcsős tűzszüneti megállapodásról szóló határozatát, illetve aláhúzták, hogy az EU teljes mértékben támogatja Joe Biden amerikai elnök tűzszünetre vonatkozó elképzelését.

Az IDF hétfőn szólította fel Han-Junisz több településének lakóit, hogy ürítsék ki otthonaikat, mielőtt a harckocsik ismét bevonulnak a területre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.