Egy izraeli cég közösségi hálózatok figyelésére szolgáló technológiát ad el a magyar kormánynak

Egy izraeli cég közösségi hálózatok figyelésére szolgáló technológiát ad el a magyar kormánynak

A technológia, amelyet a magyar kormány vásárol a védelmi és kiberipari gyártótól, a közösségi oldalakon való aktivitás nyomon követésére szolgál. A technológiát kifejlesztő és eladó Avnon Group illetékesei úgy becsülik, hogy a magyar kormányt az ukrán háború körül Magyarországon kialakult társadalmi feszültségek miatt érdekli ez a termék. Mindez akkor történik, mikor az Európai Unió vizsgálja a magyar kormányt az NSO Pegasus kémszoftverének használata miatt.

Az Avnon védelmi ipari csoport eladja a magyar kormánynak a közösségi oldalakon zajló tevékenység figyelésére és nyomon követésére szolgáló technológiáját. Ezt a Zman Israel lap tudta meg a csoport egyik magas rangú tisztviselőjétől.

Ez egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy nyomon kövesse, elemezze és megértse a közhangulatot a közösségi hálózatokon kifejtett aktivitás alapján.

A vállalat vezető tisztségviselőjével folytatott beszélgetésből kiderül, hogy a cégnél nem tudják, hogy pontosan milyen célból vásárolja meg a magyar kormány a terméket, azon kívül, hogy a hálózatokon zajló diskurzust kívánják figyelemmel kísérni.

Ugyanezen forrás szerint a csoport minden tranzakciója a Honvédelmi Minisztérium felügyelete és jóváhagyása mellett zajlik, beleértve ennek a technológiának a magyar kormánynak történő eladását is. A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem reagált a hírre.

Az Avnon vezető tisztségviselője a lap megkeresésére válaszolva úgy becsülte, hogy a magyar kormány megfigyelési technológia iránti igénye összefügg az ukrajnai háború árnyékában Magyarországon uralkodó belső társadalmi és politikai feszültségekkel, valamint azzal, hogy Ukrajnából több tízezer menekült érkezett az Ukrajnával határos országba, egy részük engedély nélkül.

A lap kiemeli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök határozottan ellenzi a bevándorlást, Vlagyimir Putyin orosz elnök híve, ami növeli a feszültséget az ország és a NATO és az Európai Unió között, valamint fokozza az országon belüli feszültséget. Azt is írják, hogy az Orbán-kormány intézkedései gyakran aláássák a demokráciát és megsérti az emberi jogokat. Az Európai Unió idén márciusban döntött arról, hogy vizsgálatot indít egy másik izraeli cég – az NSO – által kifejlesztett és értékesített Pegasus kémszoftver magyarországi és lengyelországi használata miatt. Az Amnesty és a Forbidden Stories emberi jogi szervezetek amerikai és európai újságírók segítségével vezetett vizsgálata szerint Orbán kormánya politikusokat, ügyvédeket és újságírókat követett a Pegasus szabálytalan használatával. A lap idézi a “Direct 36” magyar híroldal cikkét is.

Az 1990-ben alapított Avnon Group, amelynek székhelye Kfar Szabán található, fejlett harci technológiák, valamint kibertechnológiák fejlesztésével, gyártásával és marketingjével foglalkozik.

Elmondásuk szerint az ukrajnai háború drámaian megnövelte a vállalat tevékenységét Kelet-Európában, különösen Lengyelországban, Csehországban és Litvániában. Ezek az országok ugyanis, akik attól tartanak, hogy az orosz agresszió őket is eléri, fegyverkezési versenybe kezdtek.

A védelmi ipar területén számos más cég is meredeken növelte eladásait Kelet-Európában ebben az évben. Az izraeli cégek nem adnak el fejlett fegyvereket és lőszereket az ukrán hadseregnek, mivel a kormány nem hagyja jóvá az ilyen tranzakciókat, de néha közvetítő országokon keresztül hajtják végre.

Nemrég kiderült, hogy egy izraeli cég – a tengeralattjáró-elhárító technológia hat gyártójának egyike – harmadik országon keresztül értékesít ilyen technológiát Ukrajnának.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.