Mindennapossá váltak a merényletek Ciszjordániában

Izraeli katonák Ciszjordániában, 2022. október 2.
Izraeli katonák Ciszjordániában, 2022. október 2. – Fotó: IDF

Az izraeli hadsereg lelőtt hétfő hajnalban két palesztint, akik a jelek szerint gázolásos merényletet próbáltak elkövetni járművükkel – jelentette a Haaretz című újság honlapja hétfőn.

A hadsereg szerint az agyonlőtt palesztinok, Baszel Baszvosz és Haled Anver autójukkal megpróbálták elgázolni a gyanúsítottak letartóztatása céljából ott tartózkodó katonákat a Jeruzsálemtől és Ramallahtól északra, Ciszjordániában található Dzsalazon menekülttáborban.

A palesztinok szerint viszont egy másik emberrel együtt dolgozni indultak, amikor az izraeli katonák több tucatszor rájuk lőttek. A palesztinok szerint megsebesült egy harmadik, Bir Zeitban élő palesztin férfi is.

A Ciszjordániát kormányzó Fatah párt Ramallah és al-Bira körzetében általános sztrájkot és gyásznapot hirdetett haláluk miatt, a lakosok pedig tiltakozásul gumiabroncsokat égettek a menekülttábor bejáratánál, és utakat zártak el a térségben.

- Hirdetés -

Előzőleg vasárnap este a hadsereg közleménye szerint egy izraeli katona könnyebben megsebesült lövéses merényletben Nablusz közelében. Az Oroszlánbarlang nevű, Nablusz körüli, különböző palesztin szervezetek fiatal tagjaiból álló szervezet vállalta a felelősséget a lövöldözésért. A katonák tűzzel válaszoltak, majd keresni kezdték a lövések elkövetőit.

A lövéseket a környéken tartózkodó tüntető civilek, valamint az őket védő katonák ellen hajtották végre. A civilek azért tiltakoztak, mert vasárnap reggel Alon More telepesfalu közelében palesztin fegyveresek lövéseket adtak le az úton elhaladó járművekre, s könnyebben megsebesült egy 40 éves taxisofőr.

Az izraeli hadsereg a robbanásveszélyes ciszjordániai helyzet, a mindennapossá vált merényletek miatt úgy döntött, hogy megerősíti jelenlétét különösen Ciszjordánia északi részén a közelgő őszi zsidó ünnepekre, a kedd délután kezdődő jom kipur és az utána következő sátoros ünnep, a szukkot idejére.

Izrael éjszakánként terrortevékenységgel gyanúsított körözött palesztinok letartóztatására razziákat hajt végre Ciszjordániában az utóbbi hónapokban, miután tavasszal terrorhullám kezdődött, mely 19 izraeli életét oltotta ki.

Az izraeli hadsereg az 1967-es hatnapos háborúban foglalta vissza Jordániától Ciszjordániát, ahol azóta mintegy félmillió izraeli telepedett le körülbelül 130 településen azon a földön, amely az önálló palesztin állam jelentős részét jelentené a palesztin-izraeli viszályt rendező “kétállami megoldás” alapján.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.