Feszült légkörben zajlik idén Izraelben jom kipur ünnepe

A Ben-Gurion nemzetközi repülőtér tornya napkeltében
A Ben-Gurion nemzetközi repülőtér tornya napkeltében – Fotó: Shutterstock

A ciszjordániai feszültség árnyékában zajlik idén Izraelben jom kipur ünnepe – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet kedden.

Már hétfő éjféltől zárlatot vezettek be Ciszjordánia és a Gázai övezet határain, a palesztinok csak humanitárius okokból léphetnek be Izrael területére egészen szerda éjfélig.

Az elmúlt órákban kilenc körözött palesztint tartóztattak le terrorista tevékenység gyanújával, és számos fegyvert lefoglaltak Ciszjordániában, ahová több ezer katonát vezényeltek az ünnep idejére elsősorban a határkerítés felügyeletére. A rendőrség és a hadsereg fokozott készültséget rendelt el.

A szélsőséges Vallásos Cionista párt elnökének, Becalel Szmotricsnak a vezetésével tüntető telepes-csoportok állták el kedd reggel a Nablusz bejáratánál lévő utakat, hogy a közelmúlt palesztin terrorakció ellen tiltakozzanak, és erőteljesebb fellépést követeljenek az izraeli hatóságoktól.

A zsidó naptár legszentebb napján – amely idén kedd délután kezdődik és szerda este ér véget – Izrael zsidó lakosságának jelentős része egész nap az ételt és az italt is megvonva böjtöl és imádkozik az ilyenkor országszerte telt házzal működő zsinagógákban, és az ünnepre felállított imahelyeken.

Idén viszonylag hűvösebb idő könnyíti a böjtöt a hagyományőrzők számára, és a kellemes kirándulóidő a kevésbé vallásos felnőtteknek és a tömegesen biciklire pattanó gyerekeknek is kedvez.

Kedd délutántól az egész országban megáll az élet, még a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér sem fogadja az utazókat, sőt az ország légterét is lezárják ezen a napon.

Délután fokozatosan elnéptelenednek az utak, csak a rendőr- és a mentőautók járnak az utcákon, ahol a kevésbé vallásos helyeken egy napra átveszik az uralmat a kerékpározó, rollerező és gördeszkázó gyerekek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.