A Zongora, az Oud és a Klal

Három többnapos fesztiválért már megéri különkiadást írni a szegény – amúgy is túlzsúfolt – Klipzűr rovatnak.

VÉGRE EGY CSALÁDI FESZTIVÁL!

Klal egy titokzatos szürke épület Jeruzsálemben a HaDavidkánál. Prózaibban: egy randa bevásárlóközpont, de a tetején a terasz a muzsikusok szerint a legjobb akusztikájú tér a városban.

Egy non-profit művészeti-közösségi csoport, a Muslala otthona ez a hely, de ilyenkor a Klal Fesztivál is itt vendégeskedik.

Az évi rendes Klal Fesztivált idén is okosan a hét közepére tették a szervezők, mert nemcsak a rutinos zenerajongókat várják, hanem a „gyertek gyerekek, nézzük meg, hátha izgalmas lesz” családokat is.

Izgalmas lesz!

A házigazda egy utcára nyíló klasszikus zenei együttes, a Jerusalem Street Orchestra, akik mindig kitalálnak valami megkapót, hogy a muzsikájuk a miénk is legyen.

Hogy mindenki anyagi helyzetétől függetlenül élvezhesse a Klal fesztivált „fizess amennyit tudsz” alapon történik majd a jegyvásárlás. Ez becsületkassza, a bizalomra épül, és ez a rendezvény egyik fő motívuma.

Az első – a szerdai – napon 17 órakor mindjárt egy gyermekek számára kitalált buli nyitja a fesztivált. Az állatsimogató mintájára egy hangszersimogató, ahol a legkisebbek is kézbe vehetik a csodálatos hangszereket…

Street Orchestra vonósnégyese muzsikál majd népszerű dallamokat, hogy a kicsik kedvet kapjanak.

A 20 órakor kezdődő „nagykoncert” egy cselló oktett, Zvi Pelser és Talia Arad vezetésével. 

32 ​​csellóhúr és egy szoprán énekes hangszálai zengik majd Mozart és Grieg műveit, Piazzolla tangóját, izraeli dalokat és Arvo Pärt egy meditatív darabját. Így áll majd össze a műsor, amit kifejezetten „kezdő” klasszikus zenekedvelőknek állítottak össze.

Az este 21.30-kor kezdődő zongora szólókoncert kedvéért egy 3 és fél mázsás zongorát cipeltek fel a Klal teraszára… 

…de azt, hogy ki lesz a művész, azt nem árulják el…

Izraeli jazz zongorista, de a nemzetközi koncertszínpadok sztárja…

„Ha kiírnám a nevét, rögtön három jegyet vennél. Játszol velünk zsákbamacskát, vagy sopánkodsz majd, ha vége, hogy miről maradtál le?” – így a műsorfüzet. 

Talán Omri Mor? Tavaly ő muzsikált itt. Talán éppen ezért biztosan nem ő lesz?

Másnap csütörtökön egy festészet-zene workshop lesz. 

„Rajzolj zenét!”

A nézők, hallgatók lesznek a művészek, a muzsikusok, a muzsika, pedig a modell. 

17 órakor kezdődik, és már nem is kell mondanom, hogy családokat várnak a Street Orchestra muzsikusai.

Rotem Bartan – fuvola

Itamar Ringel – brácsa 

Marina Fardin – hárfa, és a műhely vezetője 

Tehla Shemesh – festőművész.

Este 8-kor a nagykoncerten aztán teljes létszámban megszólal majd a házigazda, a 35 fős Jerusalem Street Orchestra, sőt még egy neves vendégművészük is lesz: Bashara Haroni.

A műsor:

Rossini: a „Hamupipőke” című operájának nyitánya

Mozartí: 20. h-moll zongoraverseny,

Beethoven: 8. F-dúr szimfónia

Nincs zakó-nyakkendő, csak a zene varázslata.

Este 21.30-kor aztán műfajt vált a Klal Fesztivál, mert következik az Igor Krutogolov’s Toy Orchestra. Műanyag gitárok, játékklarinétok, babaxilofon és óvodásoknak szánt dobkészlet. 

Igor Krutogolov fékezhetetlen zenei invenciói minden komoly műfajt a gyerekszoba hangszerparkjához igazítanak.

Jazz, tangó, népzene és mindenféle rock a romantikustól a metálig egyszer csak a Toy Orchestra játszóterévé válik. Most itt a Muslala teraszán szórakoztatják majd azokat, akik még az éjszakát is a Klal elvarázsolt kastélyában akarják tölteni majd.

Aztán felvirrad a péntek, és már 11-kor kezdődik a minden korosztályt, nemet és zenei érdeklődést összefűző brazil matiné, a Chorolê zenekarral.

Ez az utolsó buli az idei Klal Fesztiválon. 

Klal, Jaffo út 97. 

Fel a Muslala teraszáig!

Becsületkasszás jegyvásárlás!

Tel-Aviv – Jaffo Piano Festival 

Ez a hivatalos neve, HaPszanter (AZongora) a beceneve.

A tel-avivi Művészeti Múzeum Zongora Fesztiválja az talán az egyetlen olyan zongorafesztivál a világon, ahol nem a zongora a főszereplő. Inkább a dalos, aki mellette áll, vagy éppen a billentyűk fölött énekel, sőt nem egy olyan koncert lesz a Tel-Avivi Művészeti Múzeumban, ahol egyáltalán nem lesz ott a nagy fekete hangszer, de még a villany-testvérei sem. 

A főszereplő tehát a pop, az etno, a jazz és a klasszikus énekesek, és sok nehezen besorolható előadó. Sanzonok, songok, dalok és persze ahogy lenni szokott: a nagy múltú fesztivál tiszteletére összeálló sok izgalmas zenei társulás. 

Szerdától szombatig 4 nap alatt 55 koncert!!!

Nem csak a Tel-Avivi Művészeti Múzeum koncerttermében, de a kiállító termekben is szól és száll a majd dal.

Hogy mindenki talál majd itt kedvencet, az biztos. Én sem tehetek mást mint, hogy az enyéimet ajánlom.

Vlagyimir Viszockij színész-énekes neve szimbólum volt a Szovjetunióban, a szembenállásé, de a dalai csak titokban másolt kazettákon terjedtek. Ezek jelentették a szellem reményét az akkor még belorusz gyerek, Arkadi Duchin számára is. Aliája után ezek a dalok szerepeltek az első izraeli szólólemezén, és most ezzel a Viszockíj szellemidézéssel tér vissza a Zongora Fesztivál színpadára.

Csütörtök 20.00 a Múzeum KoncerttermébenArkadi Duchin.

https://fb.watch/gmbtadR3AH/

Az amerikai Mercury Rev lesz idén a külföldi sztárvendég. Nemrég már jártak Izraelben, de most egy különleges akusztikus műsorral térnek vissza.

Egy izraeli vendégművész is lesz velük a múzeum színpadán Sefi Zisling – trombita.

Ez a nyitó koncert lesz a Múzeum Koncert-termében szerdán 20.00-kor, és úgy tűnik, lesz egy pótelőadás is 22.30-kor.

Shlomo Bar a marokkói születésű énekes az izraeli etnozene egyik pionírja, és manapság elég ritkán koncertezik. Eden Giat zongoristával való találkozása adta az apropót, hogy meghívják a Zongora Fesztiválra. Személyükben a jazz és az etno ad egymásnak randevút a nagy fekete hangszer mellett.

Csütörtök 20.00 

Művészeti Múzeum 3. kamaraterem

https://fb.watch/gmczUqTE-d/

Avishai Cohenből kettő is van, és most nem a trombitásról, hanem a bőgősről beszélek majd. Igen, ő az, aki Chick Corea triójában basszusozott. Most azonban énekes-dalszerzőként is bemutatkozik majd. 

Két héber klasszikus költő, Haim Nachman Bialik és Nathan Alterman verseiből írt dalaival szerepel majd a Zongora Fesztiválon, a múzeum koncert-termében, pénteken 20.00-kor.

Avishai Cohen – ének és basszusgitár

Ilan Salem – fuvola 

Yonatan Volczok – harsona 

Shai Bacher – zongora

Roni Caspi – dob 

Mark Kacoon – gitárok

Hogy egy kicsit a fiatalok felé is nyissam az ajánlataim spektrumát, jöjjön a Folly Tree!

Semmi popos pakolás, csak az indie melankolikus vonalán billegő dalok. Alex Moshe a Folly Tree énekesnője pedig igazi díva: indie-va.

Péntek 22.30 

Israeli Gallery Hall

Pár hónapja éltem Izraelben, mikor egy teraszon meghallottam.

Mi ez?!? Yemen Blues!

Azóta sokszor voltam koncertjükön, és Ravid Kahlani másik csapatát, a Sounds of Yement is többször hallottam. 

Az izraeli etno-szintér világszínvonalú, de olyan erős zenekar, mint a Yemen Blues, kevés van. 

Zongora Fesztivál nem hagyhatta ki őket csak azért, mert nincs a produkcióban egy fia billentyű sem, ezért nem kisebb zongoristát hívtak sztárvendégnek, mint Shai Maestrot.

Ravid Kahlani – ének

Rony Iwryn – ütőhangszerek 

Shanir Ezra Blumenkratz – basszusgitár 

Dan Mayo – dob

És most itt az új album, a „Shabazi 1619″. 

Yemen Blues lemeze Shalom Shabazi rabbi, a 17. században élt jemeni költő és kabbalista élettörténete és szent dalai köré épült.

Yemen Blues

Asia Hall Péntek 13.00

Tallózzátok a programot, vadásszatok kedvencekre az 55 koncert több mint 200 muzsikusa között!

Nekem ezek a csúcsai a Tel-Aviv – Jaffo Piano Festivalnak.

10, 11, vagy leggyakrabban 13 húr, körte-forma test, a többi lanthoz képest rövid nyak, a fogólapon nincsenek bundok, mint a gitárnak, ez az oud.

A Jeruzsálemi Konföderációs Házban kezdetét veszi a 23. Nemzetközi Oud Fesztivál. A héten éppen csak belekóstolunk. A csütörtöki nyitókoncerttel és három szombati eseménnyel.

Az oud keleten minden tradicionális zene alaphangszere Irántól Marokkóig, Andalúziától Szomáliáig. Szimbólum: híd az etnikai, vallási és kulturális különbségek felett.

Jeruzsálemi Nemzetközi Oud Fesztivál 1999 óta létezik, és ez híd az alapgondolat. Az oud minden mediterrán pengetős hangszernek rokona az andalúz gitártól a török baglamáig, és persze a görög buzuki sem maradhat ki a sorból.

A nyitókoncert főszereplője éppen ő lesz.

Vasilis Tsitsanis életútja párhuzamos a görög zene XX. századi történetével, életműve pedig a görög népzene felemelkedésével a kikötői tavernáktól a koncert-termekig, pedig csak egy buzuki virtuóz volt, aki dalokat írt. Ilyeneket, mint amit itt ebben a filmrészletben játszik.

Az ő világát idézi a nyitókoncerten a Great Estudiantina Orchestra természetesen két görög sztárszólistával, Eleni Vitali és Babis Stokas énekesekkel.

A Jeruzsálem Színházban végre este megszólal a fesztivál névadója: az oud, az egyik legnagyobb mestere, a török Yurdal Tokcan kezében. Ráadásul mindjárt három szól majd, mert a török trió mindhárom tagja oudon játszik.

Mira Awad dalaihoz egy kis klubszínpad illik, a Zappa Jeruzsálemben lép fel majd szombaton este.

Mira Awad a nyugati dalformát és az arab világ dallamkincsét szintetizálja úgy, hogy valami egészen szubjektív saját népzene születik belőle. 

Ha pedig valaki még éjjel is az oud szellemében partizna tovább, annak a Mazkekat javaslom, ahol a Bab Yafa csapat nyelveket kultúrákat és ritmusokat kevernek majd DJ Hassan Masrival megtámogatva.

Visszatérünk még a 23. Nemzetközi Oud Fesztiválra a jövő héten.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.