Az izraeli választások végeredménye

Netanjahu blokkja 64 mandátumos többséggel rendelkezik. A Merec párt – 30 évvel ezelőtti megalakulása óta először – nem jutott be a kneszetbe. Lapid gratulált Netanjahunak.

A 25. kneszet választások ma (csütörtök) este közzétett végleges eredménye szerint a Likud vezetőjét, Benjamin Netanjahut támogató pártok csoportja 64, míg a távozó koalíciót alkotó frakciócsoport 51 mandátumot szerzett.

Az eredmények szerint a Likud 32, a Jes Atid 24, a Vallási Cionizmus 14, a Nemzeti Tábor 12, a Sasz 11, a Tóra Judaizmus 7, Izrael a Hazánk 6, a Raam és Chadas-Taal 5-5, a Munkapárt pedig 4 mandátumot kapott. Az eredmények azt is mutatják, hogy Merec, Balad és a Zsidó Otthon nem jutott át a bejutási küszöbön, ami az összes szavazat 3,25%-a.

Korán este, még a végeredmény nyilvánosságra hozatala előtt Jair Lapid miniszterelnök felhívta Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetőt, és gratulált neki a választási győzelméhez. Lapid tájékoztatta Netanjahut, hogy utasította hivatalát a hatalom rendezett átadásának előkészítésére. „Izrael Állam mindenféle politikai megfontolások felett áll – mondta Lapid –, sok sikert kívánok Netanjahunak Izrael népe és Izrael Állam érdekében.”

Merav Michaeli, a Munkapárt elnöke ma este Lapidot okolta pártja és a Merec kudarcáért, és azt mondta, hogy "kampánya kiiktatta a Merecet és majdnem a Munkapártot is, pedig semmi ok sem volt arra, hogy ne lépje át a bejutási küszöböt." A Merec vezetője, Galon szerint "a választási eredmények katasztrófa a Merec számára, katasztrófa Izrael számára, és személyes katasztrófa számomra. Az elmúlt napokban többször is figyelmeztettem Lapidot, hogy az emberei a tűzzel játszanak."

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.